Ga naar Content

Sneeuw in april: is de natuur uit balans?

Na een zachte winter en de warme, zonnige dagen van de afgelopen weken zag je het misschien niet meer aankomen. Sneeuw. Het komt niet vaak voor, maar volgens NH Nieuws-weerman Jan Visser is het geen bijzonder verschijnsel. "In 1979 sneeuwde het zelfs nog in mei."

Foto: NH Nieuws/ Rachel Morssink

Sneeuw in april is volgens Jan Visser niet bijzonder, ook al komt het niet vaak voor. "In 1952 hadden we in de provincie zware sneeuwval, in 1978 lag er bijvoorbeeld in Wognum op 11 april 18 centimeter sneeuw en in 1979 sneeuwde het zelfs nog in mei."

Grillig voorjaar

Dat sneeuw in april geen unicum is, is volgens Visser ook terug te zien in weerspreuken over de maand, zoals 'aprilletje zoet, heeft nog wel eens een witte hoed '. "Het voorjaar is grillig. We hebben een zachte winter gehad en in maart was het vaak mooi weer, maar nu zijn de bordjes verhangen."

"Na een droge periode heeft de natuur liever 10 centimeter sneeuw dan 10 millimeter regen"

Weerman Jan Visser

Hoewel de sneeuwval voor het verkeer een grote hinder kan vormen, is dit voor de natuur niet zo'n probleem. "Voor de natuur kun je eigenlijk beter 10 centimeter sneeuw hebben dan 10 millimeter regen, na zo'n droge periode. Sneeuw smelt langzaam en kan daardoor goed opgenomen worden, terwijl regen direct wegloopt." De nachtvorst die in het weekend verwacht wordt, in de nacht van zaterdag op zondag, kan daarentegen wel schadelijk zijn.

"Die vorst kan wel schadelijk zijn voor de natuur en dan met name voor bijvoorbeeld fruitbomen", aldus Visser. De vorst kan dus spannend worden voor fruittelers en ook de mooie bloesems die in de provincie te zien zijn zullen het zwaar krijgen. "We zullen maandag moeten kijken hoe alles ervoor staat. Gelukkig heeft de natuur een goed helend vermogen."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.