Ga naar Content

Oude afspraken houden aansluiting weg tegen: "Het is een half uur omrijden"

In Alkmaar wordt op dit moment het laatste gedeelte van industrieterrein de Boekelermeer ingericht. Alle asfalt, de bebording en belijning worden klaar gemaakt, behalve één klein stukje. Het gaat hier om de laatste meters straat die Alkmaar met Heiloo zou kunnen verbinden, maar dat gebeurt niet door afspraken uit de vorige eeuw. Onbegrijpelijk, vinden ondernemers.

Het ontbrekende stuk Middenweg - Foto: NH Nieuws

De Middenweg wordt voorlopig niet afgebouwd. Ondernemers aan beide zijden van deze weg balen hier enorm van. "Er worden veel zaken gedaan tussen de industrieterreinen Boekelermeer in Alkmaar en De Oude Werf in Heiloo. Het verplichte omrijden zorgt voor onnodig veel tijdverlies", vertelt Rob Niele, voorzitter Ondernemend Alkmaar.

Rob van der Wal, bestuurslid bij Ondernemend Heiloo, beaamt het onnodige omrijden. "Wij hebben wel eens gedacht: 'we rijden het hek gewoon omver'." De vele frustraties leiden tot wanhoop, maar de ondernemers willen graag op goede voet met de gemeenten blijven.

Tekst gaat verder onder video

Middenweg niet afgemaakt - NH Nieuws

Waar blijft de afslag A9 Heiloo?

Op korte termijn gaat de afslag A9 bij Heiloo er nog niet komen. De vergunning is opnieuw aangevraagd, maar doordat het allemaal zo lang geduurd heeft, is de begroting niet meer sluitend. Het is ook goed mogelijk dat er tegen de vergunning bezwaar gemaakt wordt door milieuorganisaties, omdat de afslag door een vogelbroedgebied gaat.

De reden dat de Middenweg niet wordt afgemaakt komt door afspraken uit 1997. Alkmaar, Heiloo en Castricum besloten toen dat de weg dichtblijft tot bij Heiloo een afslag van de snelweg A9 is aangelegd. Zonder die afslag zou er te veel sluipverkeer ontstaan in Akersloot.

"Onzin", vindt Rob van der Wal. "Theoretische verkeersmetingen laten zien dat de (vracht)verkeersdruk afneemt in Akersloot wanneer de Middenweg geopend wordt. Volgens beiden willen de gemeenten dit niet uitproberen. "Ze houden stug vast aan de oude afspraken, terwijl het openen van deze weg meerdere problemen oplost."

Reactie gemeenten

Wanneer NH Nieuws gemeenten Alkmaar en Heiloo naar de laatste stand van zaken omtrent de Middenweg vraagt, verwijst Alkmaar door Naar Heiloo: "Omdat de vraag naar de stand van zaken rond de aansluiting van de Middenweg op bedrijventerrein Boekelermeer betrekking heeft op het gedeelte dat ligt op het grondgebied van Heiloo."

Heiloo laat weten dat 'ondernemers op industrieterrein Boekelermeer wel aandringen op aansluiting', maar dat tussen gemeente Heiloo en Castricum is afgesproken dat dit deel van de weg pas wordt aangelegd als de aansluiting A9 er is. 

"Dit om te voorkomen dat de Geesterweg in Akersloot, die nu al druk is, wordt gebruikt als route naar de Boekelermeer", aldus een woordvoerder. "Dit belang speelt ook in Heiloo, waar de gemeente wil voorkomen dat verkeer voor Boekelermeer door de woonwijken van Heiloo gaat rijden."

Deze barricade houdt verkeer nu tegen - Foto: NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]