Start van hoofdcontent

EGMOND AAN ZEE

nl

Gratis diner om tekort aan horecapersoneel op te lossen: "We hebben wel 30 man nodig"

31 maart 2022, 10.00 uur · Aangepast 31 maart 2022, 20.12 uur · Door Tom Jurriaans

Er is een schreeuwend tekort aan horecapersoneel en dat merken ze ook bij strandpaviljoen Nautilus in Egmond aan Zee. Om nieuwe collega's te vinden wordt alles uit de kast getrokken. Zo wordt er een gratis diner geserveerd waarbij kandidaten zelf moeten bedienen. "Op die manier hopen we ze enthousiast te maken voor het vak."

NH/ Tom Jurriaans

Nu het terrasseizoen voor de deur staat, is het vinden van nieuw personeel hard nodig. Bij strandpaviljoen Nautilus zoeken ze wel dertig oproepkrachten. Tijdens de coronacrisis is het volgens Stephan van der Eng van Nautilus gelukt om de vaste krachten in dienst te houden. De oproepkrachten gingen echter op zoek naar ander werk. 

"Door de lockdowns zijn we erg lang dicht geweest en hadden we niks te bieden", vertelt Van der Eng aan NH Nieuws. "Dan zoeken mensen ander werk, ook bijvoorbeeld bij de GGD waar er veel werk was. Zo kwam ik een oud-collega tegen toen ik me heb laten vaccineren."

Koninklijke Horeca Nederland

Niet alleen in Egmond aan Zee is er dringend behoefte aan horecapersoneel, in heel Nederland speelt het probleem. Koninklijke Horeca Nederland startte vorig jaar zelfs een campagne om het tekort op te lossen. Volgens de vakvereniging was er voor de coronacrisis al een tekort van 40.000 mensen.

"Een deel van de medewerkers heeft lang moeten wachten tot ze weer aan het werk konden. Ook zijn veel mensen uitgestroomd naar andere sectoren, die krijg je niet zo snel meer terug. KHN denkt dat het perspectief voor horecapersoneel na de coronacrisis weer goed zal zijn. De vraag bij onze gasten is immers niet weg maar door de coronacrisis hebben veel horecaondernemers afscheid moeten nemen van hun personeel."

Diner

En dus moet er op creatieve manieren gezocht worden naar nieuw personeel. Zo werd er op Texel een aantal jaar geleden al eens een koksopleiding geopend waarbij studenten in een jaar klaargestoomd worden voor een baan in de horeca. Voor de studenten werden zelfs flexwoningen gebouwd. 

Bij strandpaviljoen Nautilus aan Zee pakken ze het anders aan. Daar bieden ze toekomstige collega's een diner aan. "Voorwaarde is wel dat ze zelf aan de slag gaan. Zo leren we ze meteen hoe het is om in een restaurant te werken en hopen we dat ze de smaak te pakken krijgen."

Om nieuw personeel te werven werden er vandaag flyers uitgedeeld bij OSG Willem Blaeu in Alkmaar (tekst loopt door onder de video)

Gratis diner om tekort aan horecapersoneel op te lossen: "We hebben wel 30 man nodig" - NH Nieuws

Na het mooie weer van de afgelopen weken is het al flink aanpoten voor het personeel. "In de zomer komt er voor het paviljoen nog een extra terras bij dan heb ik die extra handjes heel erg hard nodig. Dagen tussen de tien en veertien uur breken je wel op. We willen dat mensen kortere dagen gaan draaien en dat we meerdere shifts hebben."

Ondergaande zon 

Maar moet het loon niet gewoon omhoog? "Je ziet nu al dat het loon omhoog gaat", vertelt Van der Eng. "Als het vergelijkt met een baan achter de supermarkt scheelt het echt helemaal niks. Het moet ook ergens vandaan komen, wij kunnen niet veertig euro voor een biefstuk vragen."

Bovendien is werken in de horeca volgens Van der Eng veel leuker. "Je komt allerlei soorten mensen tegen en als je daarmee om leert gaan dan leer je belangrijke lessen voor de rest van je leven. Bovendien werk je op het strand met elke dag een ondergaande zon, dat is toch veel beter dan onder TL-verlichting achter een kassa werken."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]