Ga naar Content

Pieter Litjens op zoek naar 'logische nieuwe coalitie' voor Haarlemmermeer

Oud-burgemeester, oud-wethouder en voormalig Tweede Kamerlid Pieter Litjens is aangesteld als (in)formateur in Haarlemmermeer. Hij zal op korte termijn op zoek gaan naar 'een logische nieuwe coalitie', zo meldt Jurgen Nobel, lijsttrekker van de grootste partij. 

Pieter Litjens aangesteld als (in)formateur Haarlemmermeer - Foto: Parlement.com

Litjens kent de regio als zijn broekzak en is door zijn ervaring ook in Haarlemmermeer geen onbekende. Hij woont in De Kwakel, was van 2007 tot en met 2012 burgemeester van Aalsmeer en van 2014 tot en met 2018 wethouder verkeer en vervoer in Amsterdam. Tussendoor deed hij als Tweede Kamerlid ervaring op in Den Haag. 

Naar verwachting begint Litjens komende week met zijn klus. Uitgangspunt zijn daarbij de gesprekken die sinds de verkiezingen zijn gevoerd. Met 'de partijen die op basis van de eerdere partijstandpunten tot een logische nieuwe coalitie kunnen komen'. 

VVD

De VVD was voor de verkiezingen de grootste partij in de gemeenteraad, en is dat nog steeds. De liberalen boekten zelfs een zetel winst (8). De VVD heeft het initiatief dus bij de vorming van een coalitie, maar met wie zou de partij het bestuur willen of kunnen vormen?  

Lees ook

De huidige coalitie bestaat uit VVD, HAP, PvdA en CDA. Als die partijen zouden willen, zouden ze dat huwelijk kunnen voortzetten, al is er met 20 van de 39 zetels geen sprake van een stabiele meerderheid in de raad. 

GroenLinks en D66 zijn de grootste winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen. Hoewel Belang van Nederland en Sociaal-Rechts Haarlemmermeer ook zetels wonnen, zijn GroenLinks en D66, op de VVD en de HAP na de grootste partijen op dit moment. Zij hebben sinds de uitslag al twee gesprekken gevoerd met de VVD. 

Verbinder

Pieter Litjens zelf geeft aan erg veel zin te hebben om als formateur voor Haarlemmermeer aan de slag te gaan. Hij hoopt als verbinder de partijen bij elkaar te brengen.

Vanwege het afscheid van de oude gemeenteraad, de installatie van de nieuwe gemeenteraad en de geplande raadsvergadering ligt het voor de hand dat de formatie volgende week zal starten.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]