Ga naar Content

Voor het eerst stemmen hertellen in Heemstede: "We moeten alle twijfel wegnemen"

De eerste hertelling van de gemeenteraadsverkiezingen in Heemstede ooit, vond vandaag plaats in het gemeentehuis. Naar aanleiding van de uitslag van vorige week vroeg lijsttrekker van Samen Sterk Heemstede Eric Geels een hertelling van de stemmen aan. Dit deed hij omdat hij twijfelde over de betrouwbaarheid van de uitslag en omdat hij met een verschil van 13 stemmen naast een restzetel greep.

Hertelling Heemstede in het gemeentehuis - NH Nieuws / Kimberley Luske

De gemeenteraad besloot gisteravond unaniem tot een hertelling. Volgens burgemeester Astrid Nienhuis is het erg belangrijk dat dit is gebeurd. "Nu de vraag is gesteld of de uitslag van de verkiezingen wel klopt, is het zeer verstandig om alle twijfel weg te nemen en tot hertelling over te gaan."

Duidelijkheid

Geels was vanaf de start vanmorgen om 8.00 uur bij de hertelling aanwezig. "In de processen verbaal en de optelsommen heb ik verschillen gezien in het aantal stemmers. Dat was voor mij de reden om te vragen naar deze hertelling. Ook gezien het een close-call was met Heemsteeds Burger Belang, het scheelde maar 13 stemmen voor een restzetel."

Dat verschil was volgens hem zo klein dat er een hertelling plaats moest vinden. "Om voor eens en altijd duidelijkheid te krijgen."

"82 stemmen zijn niet vermist, daar zal vandaag uitsluitsel over komen"

astrid nienhuis, burgemeester heemstede

Volgens Nienhuis waren de verschillen in het aantal stemmers waar Geels het over had, te verklaren. "Deze 82 stemmen ontbreken niet. In het proces verbaal van het Centraal Stembureau vind je 51 blanco stemmen, 30 ongeldige stemmen en één persoon die het stembiljet mee naar huis heeft genomen. Die zijn dus niet vermist, maar ook daar komt vandaag uitsluitsel over."

Wel of geen zetel is volgens Geels van cruciaal belang in een democratie. "Er mag de komende periode geen enkele twijfel bestaan over de uitslag van de verkiezingen. De stemmen moeten bij de partijen komen die er recht op hebben." Hij gaf aan dat als de uitslag geen verschil maakt, hij zich daarbij neerlegt. "Dat heb ik vanaf het begin gezegd. Mocht ik die zetel alsnog niet krijgen, dan is dat geen probleem. Als het maar klopt."

'Uitslag hopelijk eind van de middag'

Het is niet eerder voorgekomen dat er in de gemeente Heemstede een hertelling van de stemmen moest plaatsvinden. Daarom is nog onduidelijk hoe lang het precies gaat duren voordat de uitslag er is. "Wel liggen alle stempassen al op stapels en zijn de stembiljetten al gesorteerd op partij", aldus Nienhuis. "Op een verkiezingsavond moet dit voor het tellen nog gebeuren. Wel hebben we minder tellers. Ik hoop dat we eind van de middag een uitslag hebben."

Als blijkt dat er verschillen zijn wat niet leidt tot een andere zetelverdeling, dan wordt die uitslag aangeboden aan de gemeenteraad. Mocht er wel een andere zetelverhouding zijn, dan moet het Centraal Stembureau vanavond om 19.00 uur bij elkaar komen om een ander proces verbaal te maken van de verkiezingen. De gemeenteraad vergadert er vanavond om 20.00 uur over. De installatie van de raad vindt morgenavond plaats.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]