Ga naar Content

Hulp voor Oekraïners in Hilversum centraal geregeld: "Het is echt pionieren"

Platform Hilversummers.nl is het centrale punt in Hilversum voor de hulp aan de vluchtelingen uit Oekraïne. Een blauwdruk om dit allemaal strak en snel in goede banen te leiden is er niet. De noodzaak is groot en de bereidwilligheid is wellicht nog groter, waardoor het overzicht soms lastig te behouden is. Volgens Allard Bentvelsen, mede-initiatiefnemer van dit platform, is het dan ook 'echt pionieren'. 

Foto: Hilversummers.nl

Met elkaar maken we Hilversum mooier. Dat is de filosofie van Hilversummers.nl, het onafhankelijke online-platform, dat in oktober 2021 officieel van start ging. Juist dat uitgangspunt was voor burgemeester Gerhard van den Top reden genoeg om aan te kloppen bij Bentvelsen met de vraag of zij niet het centrale punt wilden zijn voor de hulp aan de vluchtelingen uit Oekraïne in Hilversum.

Een simpele vraag waarop het antwoord niet zo eenvoudig was. Bentvelsen geeft aan dat ze er bij het platform goed over na hebben moeten denken. Uiteindelijk was het antwoord een volmondig ja. Het alternatief om passief aan de zijkant te blijven staan, was geen optie, en past ook niet bij het eigen basisprincipe. 

Positief verschil

Tegelijkertijd is daar het besef dat deze klus heel omvangrijk en complex is, waardoor het overzicht bewaken een haast ondoenlijk karwei is. "We wisten dat het veel zou zijn. We doen wat we kunnen, juist omdat we denken dat we een positief verschil kunnen maken", luidt de uitleg. "Het is best wel zoeken wat er nodig is en wanneer dat nodig is", is de aanvulling. 

De bulk aan mensen die hulp willen verlenen is enorm en het afstemmen met alle partijen die iets willen doen, is een continu proces. Door de waan van de dag voelt het soms als achter de feiten aanrennen. "Het is echt pionieren. Het pad ontstaat door erop te lopen. We moeten wel steeds checken: lopen we de goede kant op?", is de ervaring van Bentvelsen.

Als eerste zocht Hilversummers.nl de partners uit de Hilversumse samenleving op, zoals onder andere Versa Welzijn, Bibliotheek Hilversum, het culturele veld, sportverenigingen en de gemeente. Eerst zorgen voor een goede structuur waarin de deelnemers van elkaar weten wat ze doen, zodat er overzicht is en samenwerking ontstaat. Er zijn nu negen werkgroepen, die zich op diverse terreinen richten. 

Expats

Inmiddels heeft zich ook een delegatie van de Russisch-Oekraïense gemeenschap in Hilversum zich gemeld. Deze expats hebben hun hulp aangeboden en spelen een belangrijke bemiddelende rol. Bentvelsen zegt dat het 'superfijn' is dat deze groep in actie kis gekomen en zich heeft aangesloten bij het centrale platform. Volgens hem hebben zij sneller het vertrouwen gewonnen van de vluchtelingen en slechten zij de taal- en cultuurbarrière.

"Gisteren kreeg ik het bericht van de directie van KRO-NCRV besloten heeft dat alle medewerkers een dag vrijilligerswerk gaan doen"

allard bentvelsen van hilversummers.nl

Ondertussen bieden heel veel Hilversummers, bedrijven en instellingen hun hulp aan. En die hulp is ook hard nodig, zo ziet de platformbedenker met eigen ogen. "Vrijdag hadden we een meeting op de Heuvellaan, waar Hilversum veel vluchtelingen opvangt. Daar liep een joge dame rond met een klein rugtasje, zo groot als een A4'tje. Dat is alles waarmee ze hier naartoe gekomen is", is het voorbeeld.

Bentvelsen wist dat de bereidwilligheid groot zou zijn, maar toch staat hij versteld van wat er allemaal gebeurt en voorbijkomt. Overal komen helpende handjes vandaan, ontstaan mooie initiatieven of komen onverwachte aanbiedingen voorbij. 

Spullenbuzz

"Gisteren kreeg ik bijvoorbeeld bericht van KRO-NCRV dat de directie besloten heeft dat alle medewerkers een dag vrijwilligerswerk gaan doen", meldt hij. Dat terwijl de omroep al meehelpt. Bij het M-gebouw aan de 's-Gravelandseweg konden Hilversummers deze middag spullen afgeven voor de Oekraïners die hier inmiddels onderdak hebben gevonden. Vanaf volgende week rijdt er zogeheten spullenbuzz rond, die spullen kan ophalen in de wijk. 

Het aantal projecten voor Oekraïners neemt sinds een paar dagen een flinke spurt op de website, die tegenwoordig in het Nederlands, Engels en Oekraïens te lezen is. Hilversummers met een hulpvraag kunnen contact opnemen met het belteam waar Hilversummers.nl nu over beschikt.

Wie mee wil helpen, kan zich op Hilversummers.nl aanmelden als mede-initiator of een eigen initiatief starten. Op stapel staan inmiddels verschillende culturele en sportieve projecten, maar ook één waarbij een expert van de arbeidsmarkt Oekraïeners gaat helpen bij het vinden van werk. 

"De Hilversumse samenleving is enorm bereid iets te willen doen, maar dat is dan ook wel heel graag nu iets willen doen"

allard bentvelsen van hilversummers.nl

"De Hilversumse samenleving is enorm bereid iets te willen doen, maar dat is dan ook wel heel graag nu iets willen doen. Die handelingsnoodzaak en urgentie zie ik en niet alleen op televisie, maar ook als ik op de Heuvellaan loop. Daarom is het belangrijk dat we een goede structuur hebben", legt Bentvelsen uit. 

Basisbehoeften

Hilversum telt nu enkele honderden vluchtelingen, waarvan de meesten zijn ondergebracht in het oude VARA-complex aan de Heuvellaan. In totaal kunnen daar 650 vluchtelingen terecht. Nu de eersten hier een kleine twee weken zijn, langzaamaan een beetje zijn bijgekomen en de eerste basisbehoeften geregeld zijn, is het ook tijd om hen meer te bieden.

Daarbij zijn behoeften van de vluchtelingen en de snelheid waarmee dingen gaan bepalend. Zo waren er al initiatieven genomen, maar dat bleek nog te vroeg te komen. Dat hadden de vluchtelingen aangegeven. Op bijvoorbeeld sportgebied is geïnventariseerd wat de Oekraïners willen. Daardoor kunnen zij op korte termijn voetballen, zwemmen of dansen. Dat is al in de steigers gezet. 

Onderwijs

De opdracht is hen bij de lokale samenleving te betrekken. Zeker omdat totaal onduidelijk is hoe lang de vluchtelingen hier blijven. Dat kan best een behoorlijke tijd zijn. Dat leidt tot vragen waar nu ook niet heel snel antwoorden op te geven zijn. Wat doe je met onderwijs? Laat je kinderen Nederlandse of Oekraïense les volgen? En wat doe je met voetbalteams? Mix je kinderen of laat je ze met elkaar spelen? Het zijn enkele voorbeelden die de revue passeren tijdens het interview.

Wat Bentvelsen betreft, gaat het verder dan ervoor zorgen dat de Oekraïners hier integreren, maar dat er breed draagvlak blijft. "Hilversum is een dorp met 90.000 inwoners waar nu versneld duizend tot tweeduizend mensen bijkomen. De ontwikkelingen gaan gewoon door. De woningnood is er en dus wat er gebeurt er straks als de vluchtelingen goede huisvesting krijgen? We moeten met elkaar goed nadenken hoe die middellange termijn eruitziet."

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]