Ga naar Content

Bergense basisschool geeft les aan 31 Oekraïense kinderen: 'Ze pakken de taal goed op'

Steeds meer scholen in Noord-Holland hebben de afgelopen weken kinderen in de klas uit Oekraïne; zo ook de Bergense Van Reenenschool. Vorige week waren het er nog geen tien, inmiddels zitten er al 31 kinderen uit Oekraïne op de basisschool. Directeur Wijbe van der Meer vertelt aan NH Nieuws hoe dat er aan toe gaat.

Foto: Aangeleverd

Het is behoorlijk druk voor de leraren, maar de Oekraïense kinderen hebben 'net als andere kinderen gewoon recht op onderwijs', vindt Van der Meer. "Als die mogelijkheid er is, en die is er tot nu toe bij ons, vind ik dat ze daar gebruik van kunnen maken."

Voor leerkrachten is het even puzzelen: "Die vragen zich af: hoe gaan we dit organiseren? Er zit wel een verschil tussen één nieuwe leerling in de klas, of zes, zeven of acht bijkomen. Dat is een flinke organisatie." Maar met behulp van vrijwilligers gaat het allemaal 'uitstekend'.

Het is voor de kinderen best even wennen, vertelt Van der Meer. Zeker omdat ze de Nederlandse taal niet spreken. "Gelukkig pakken kinderen een taal een stuk sneller op dan volwassenen. Ik ken nu drie woordjes in het Oekraïens, maar de kinderen kennen al een stuk of dertig Nederlandse woordjes. Dat gaat best snel."

"Syrische kinderen kwamen echt uit oorlogsgebieden en hadden flinke traumatische ervaringen meegemaakt, dat merk je aan hoe ze op school komen"

Wijbe van der Meer (directeur van reenenschool)

De Oekraïense leerlingen die nu op de Van Reenenschool zitten, zijn vooral kinderen die niet uit een heftig oorlogsgebied komen, vertelt de directeur. "Het zijn vooral mensen die snel naar Nederland konden komen omdat ze hier bijvoorbeeld contacten hebben." Een aantal kinderen komt wel uit het oorlogsgebied, maar toch vertellen hun ouders aan de school 'dat we geen rekening hoeven te houden met ernstige gebeurtenissen'.

In die zin is het lesgeven aan Oekraïense vluchtelingen volgens de directeur anders dan aan Syrische vluchtelingen: "Die hebben wij ook op school gehad. Zij kwamen ook echt uit oorlogsgebieden en hadden zeer zeker flinke traumatische ervaringen. Dat merk je aan hoe ze op school komen en hoe ze het onderwijs ontvangen."

Daarom is Van der Meer banger voor de Oekraïense kinderen die nu naar Nederland komen: "Vooral wanneer zij bij de Oekraïense oostgrens vandaan komen. Ik denk dat daar veel meer problematiek zal zitten", aldus de directeur.

 Luister het hele gesprek met Wijbe van der Meer in de Lunchroom-podcast

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]