Ga naar Content

Jongeren grote afwezigen bij debat met politie over etnisch profileren: "Ze durven niet"

In de Week Tegen Racisme werd gistermiddag bij Vue in Hoorn gedebatteerd over etnisch profileren. De documentaire 'Verdacht' werd vertoond, waarna politieagenten met aanwezigen in gesprek gingen over deze documentaire. Maar de grote afwezigen waren de jongeren, die de organisatie hebben laten weten de confrontatie met de agenten niet aan te durven. Verslaggever Sander Huisman sprak met Marisella de Cuba van de stichting We Promise over de Week Tegen Racisme. 

Stichting We Promise organiseert deze week de Week Tegen Racisme. Bij verschillende evenementen wordt in gesprek gegaan over racisme in West-Friesland. Deze eerste editie van de actieweek vindt vooral plaats in de gemeente Hoorn. Zo werd er donderdagmiddag in Vue gesproken over etnisch profileren. En vooral wat er nog nodig is om het beoordelen op huidskleur of afkomst uit het politiesysteem te krijgen.

De toon van het gesprek werd gezet door de documentaire 'Verdacht', waarin ervaringsdeskundigen vertellen over hun negatieve ervaring met de politie. Aanwezige agenten die de documentaire nog niet eerder hadden gezien, waren geschrokken van de manier waarop hun collega's mensen uit de film hadden benaderd. Wethouder Kholoud al Mobayed herkende de verhalen uit de documentaire en vertelde openhartig hoe zij met haar kinderen de onderwerpen: 'etnisch profileren en vooroordelen over mensen met een niet-Nederlandse achtergrond' bespreekt. 

Net gekozen raadslid Stephan Lallhit van GroenLinks was ook aanwezig en gaf aan dat hij het lastig vond om voor de filmvertoning op de agenten af te stappen. Hoewel hij als vers raadslid best een gesprek had kunnen aanknopen met de agenten, voelde hij een knoop in zijn maag en stapte toch niet op de agenten af.

Artikel gaat verder onder de foto:

Marisella de Cuba in gesprek met agenten tijdens debat over etnisch profileren - Foto: Sander Huisman / WEEFF

Ondanks de aanwezigheid van twintigers en dertigers, ontbraken de jongeren uit Hoornse wijken die vaker in aanraking komen met etnisch profileren. Jongerenwerker Jerrol Lashley van Stichting Netwerk gaf aan dat de jongeren niet durfden te komen. Gespreksleider Dionne Abdoelhafiezkhan bevestigde dit. Ze gaf aan dat er contact is geweest met jongeren uit Hoorn e.o., maar dat ze zich niet veilig voelen. De politie heeft een grote opgave om het vertrouwen van jongeren terug te winnen.

Vanavond zijn er wel jongeren aanwezig in pop- en cultuurcentrum Manifesto. Tijdens de 'Avond tegen Racisme: Podium voor Jongeren' gaan de jongeren op creatieve manier, onder andere door middel van muziek en raps, uiting geven aan hun ervaringen met racisme. Zondag is het nagesprek in Hotel Maria Kapel, waarin er wordt nagepraat over de week en de bevindingen hiervan.

Bekijk hier alle afleveringen van de serie 'Sander Op Pad in West-Friesland'.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]