Ga naar Content

Glazenwassers eisen Amstelveense wijk op 'met afpersing en bedreigingen'

Een glazenwassersbedrijf uit Zoetermeer probeert met bedreiging en afpersing van ten minste één concurrent de Amstelveense wijk Westwijk op te eisen. Dat zegt het gedupeerde bedrijf, dat anoniem wil blijven, tegen NH Nieuws. Buurtbewoners bevestigen de 'maffiose praktijken' en klagen dat de glazenwasser van hun voorkeur wordt weggejaagd.

Glazenwasser eist wijk Amstelveen op 'met afpersing en bedreiging' - Foto: AdobeStock/Wijkagenten Amstelveen

De buurtbewoners hebben hun ervaringen inmiddels met de politie gedeeld, zo blijkt uit een nieuwsbrief van Amstelveense wijkagenten. Daarin melden de agenten 'zorgelijke signalen' te krijgen en de misstanden te willen aanpakken.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Nieuwsbrief wijkagenten Amstelveen Westwijk over malafide glazenwassers - Foto: Wijkagenten Amstelveen Westwijk

Buurtbewoonster Marleen* vertelt dat haar ruiten en die van andere buren jarenlang werden gewassen door glazenwassers zonder bedrijfsnaam uit Den Haag. "Op een gegeven moment kwamen er steeds weer anderen. Het werd rommelig en we waren niet meer tevreden. Toen hebben we opgezegd en een ander schoonmaakbedrijf ingehuurd", begint ze haar verhaal. 

Bedreigd

Volgens Marleen delen diezelfde glazenwassers tegenwoordig briefjes uit met de naam Glazenwasserij Massing. Ook rijden de betreffende glazenwassers volgens de bewoonster en andere glazenwassers met een busje rond waarop deze naam staat. NH Nieuws heeft meerdere foto's in handen waarop een busje met de naam Massing in de straat van de buurtbewoonster te zien is.

"We moesten hen 80.000 euro betalen en alle klanten in Amstelveen teruggeven"

Bedreigde glazenwasser

Net als Marleen besloten zo'n tien andere buurtbewoners over te stappen. Onder hen ook buurtbewoonster Brigit*. Zij vertelt dat haar ruiten tot jaren na de oplevering van haar woning - in 2013 - 'keurig werden gezeemd'. Tot er jaren geleden plotseling andere glazenwassers in de straat verschenen. "Toen we vroegen waar onze oude glazenwasser was gebleven, vertelde hij dat zijn werk was overgenomen en hij nu bij Schiphol werkte."

Ze vindt dat die verklaring geen hout snijdt. "Dit is een goeie wijk, die geef je niet zomaar op." Ook Brigit vertelt dat de nieuwe glazenwasser het regelmatig liet afweten, waarna de buurt op zoek ging naar een alternatief. Dat werd een bedrijf uit Haarlemmermeer.

"Het is van de zotte dat zulke maffiose figuren de dienst uitmaken"

Buurtbewoonster Brigit

De buurtbewoners lieten hun oude glazenwassers weten dat zij geen gebruik meer wilden maken van hun diensten. Over het nieuwe bedrijf was de buurt erg tevreden. "Tot ze ons vertelden dat ze vaak bedreigd werden en moesten stoppen", vertelt Marleen verontwaardigd.

Het Haarlemmermeerse glazenwassersbedrijf, dat uit angst voor wraakacties ook anoniem wil blijven, bevestigt dat haar medewerkers meerdere malen zijn bedreigd en dat er een poging tot afpersing is gedaan. "We moesten hen 80.000 euro betalen en alle klanten in Amstelveen teruggeven", vertelt een van hen. "Ze stonden bij ons thuis voor de deur." Het bedrijf heeft in oktober vorig jaar alle Amstelveense klanten laten weten niet meer in de gemeente te werken.

'Maffiose figuren'

Tegen wil en dank proberen Marleen en haar buren het dan toch maar weer met de Haagse glazenwassers. Die lappen de ramen weer niet naar tevredenheid en komen niet geregeld terug. "Toen heb ik die andere jongens weer gebeld en gezegd: 'we missen jullie zo erg. We willen graag dat jullie terugkomen'", zegt Marleen. "Het is eigenlijk van de zotte dat zulke maffiose figuren de dienst uitmaken."

Monopolie?

Volgens de Haarlemmermeerse glazenwasser gold vroeger in het glazenwasserswereldje  de ongeschreven regel om niet in elkaars wijk te werken, maar moeten klanten tegenwoordig zelf kunnen kiezen.

De Haarlemmermeerse glazenwassers horen van meer buurtbewoners, onder wie Birgit, dat de kust veilig is en durven een paar weken geleden weer een poging te doen om in Westwijk ramen te lappen. "Later hoorde ik van een achterbuurvrouw dat ze bij het eerste huis alweer bedreigd waren", zegt Brigit. 

Marleen is getuige geweest van deze confrontatie. De glazenwassers besluiten al snel om hun werkzaamheden te staken. Hun bedreigers zouden die dag namelijk 'met negen man sterk' zijn geweest. Ze blijken nog niet direct van hun belagers af te zijn. "We zijn klemgereden en ze stapten uit de auto", vertelt hij. 

Vaker hommeles met glazenwassers

Het rommelt al jaren in de glazenwasserswereld. In 2017 kregen bewoners van de Vogelenbuurt in Utrecht waarschuwingsbriefjes in de bus en werden ook bedreigingen geuit. Naar aanleiding van deze zaak bleek Zaandam een broeinest van louche glazenwassers te zijn. In 2018 speelde zo'n zaak in Bergen. Een wijkagent waarschuwde inwoners van het West-Friese Langedijk in 2020 voor agressieve en opdringerige glazenwassers

In 2013 werd naar aanleiding van de problemen rondom de concurrerende glazenwassers door Het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) in samenwerking met de Consumentenbond het 'glazenwassersregister' opgericht. Dit register moest het voor consumenten makkelijker maken om een betrouwbare glazenwasser te vinden. Een geregistreerde glazenwasser moest verklaren zich aan de Nederlandse spelregels van ondernemen te houden. Het glazenwassersregister is in 2017 opgeheven, omdat het hen niet lukte om structureel dingen te veranderen. 

De bedreigde glazenwassers wilden zowel in oktober vorig jaar als na het incident een paar weken geleden aangifte doen, zo laat een van de eigenaren weten. De politie zou dat hebben afgeraden, vanwege gebrek aan bewijs.

'Meer bewijs nodig'

De man voelt onmacht. "Ze weten precies wat ze wel en niet kunnen zeggen. Ze uiten geen echte doodsbedreigingen, maar zeggen bijvoorbeeld: 'je gaat het wel zien' of 'we komen wel langs'", zegt hij. Ook voor afpersing of stalking is te weinig bewijs. De politie bevestigt dat er op dit moment geen aangiftes liggen en dat bedreigingen vaak lastig te bewijzen zijn.

Wijkagent van Westwijk Faruk wil graag iets doen tegen glazenwassers die buurten opeisen, maar zegt dat er inderdaad meer bewijs nodig is. Hij roept Amstelveners dan ook op om zoveel mogelijk informatie te delen, zoals kentekens, namen, telefoonnummers en video-opnames. "We hebben signalen ontvangen, maar mensen moeten hier echt over gaan praten", zegt hij. "Dat kan met de wijkagent of volledig anoniem via meld misdaad anoniem.

Willem van Glazenwasserij Massing ontkent alle beschuldigingen. Hij zegt inderdaad 'weleens in Amstelveen te werken', maar geen personeel in dienst te hebben. Verder beweert de man zélf herhaaldelijk te zijn bedreigd in Westwijk.

'Gewoon een gesprek'

Hij bevestigt dat hij in de ochtend van 18 maart, de dag waarop de concurrerende glazenwassers zijn bedreigd, in Westwijk was. "Ik was die dag met twee neven aan het flyeren", zegt hij. De ontmoeting tussen hem en de concurrerende glazenwassers die dag, vastgelegd door een deurbelcamera, was volgens hem geenszins agressief van aard. "We waren in gesprek, niks boeiends." 

*De genoemde namen van de buurtbewoners zijn gefingeerd. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]