Ga naar Content

Gerelateerde videos

Suzanne Klemann: "Ik had nooit de ambitie om zangeres te worden"

In de serie 'Iconen' voegen we iedere keer een nieuw portret toe aan de eregalerij van Noord-Hollandse grootheden. Deze week is dat zangeres Suzanne Klemann. Samen met haar zusje Monique werd zij, tegen wil en dank, het gezicht van de succesformatie Loïs Lane. Tegen wil en dank, want eigenlijk had ze helemaal geen zangeres willen worden.

Biografie

Naam: Suzanne Klemann

Geboren: Amsterdam, 1963

Beroep: zangeres Loïs Lane

Erelijst: Loïs Lane (1989, platina album), Fortune Fairytales (1990, platina album),

Zilveren Harp (1989)

Loïs Lane, de band van haar zus Monique, stond voor een belangrijk optreden. Maar vlak voor hun deelname aan de Grote Prijs van Nederland stapte de andere zangeres uit de band. Wat nu? Onder 'zware' druk besloot Suzanne haar zusje uit de brand te helpen.

Suzanne: "Mijn oudste zus, die woonde in Zwitserland, belde mij op om te zeggen: 'Ik kan het niet doen, dus jij gaat je zusje helpen'." 

Platencontract

Wat een eenmalig optreden leek te worden, werd het begin van iets moois. Suzanne ontdekte dat het ook wel heel leuk was om op te treden. Bovendien werden ze na hun optreden bij de Grote Prijs van Nederland bedolven onder de aanbiedingen van platenmaatschappijen en mensen die zich opwierpen als manager. Suzanne Klemann: "Ik dacht: wat is hier aan de hand? Maar iedereen vond het geweldig. Ik ging terug naar de kleedkamer met een stapel visitekaartjes."

Tekst gaat verder na de foto

Suzanne - Foto: Robert Jan de Boer

Suzanne beloofde haar zus bij de band te blijven totdat zij een platencontract had. Dat leek slechts een kwestie van tijd. "Maar wat gebeurde er nou: drie maanden na het optreden in De Melkweg verongelukte onze oudste zus, samen met haar man. We waren altijd heel close. Zij heeft ons samengebracht. Dit heeft zo moeten zijn."

Performer

"Ik weet dat ik kan zingen, maar ik vind mezelf nog steeds niet de beste zangeres. Maar er komen meer dingen bij kijken. Je moet mazzel hebben. En je moet een goede performer zijn. Monique is heel rustig en ik ben meer outgoing. Ik denk dat die combinatie heel mooi is om naar te kijken. Misschien heeft dat wel mede bijgedragen aan onze populariteit."

Tekst gaat verder na de foto

Foto:
Het succes van de band was inmiddels ook een wereldact als Prince opgevallen. Na het zien van de videoclip van I wanna be, wilde hij Lois Lane in zijn voorprogramma. In eerste instantie dachten de bandleden dat het om een grap ging, maar dat was het zeker niet. Het probleem was alleen dat iedereen, na een drukke periode van optredens, hard aan vakantie toe was. Dus Prince moest maar wachten.

"Of het nu de koning is of Prince, we moeten op vakantie"

suzanne klemann, zangeres lois lane

"Wij hadden zoiets van: of het nu de koning is of Prince, we moeten op vakantie. Als we over drie weken welkom zijn, dan komen we. En dat was goed!", vult Suzanne er lachend aan toe.

"Toen we waren uitgerust was onze eerste show in Bazel. Mijn zus is verongelukt in Bazel, dus dat was bizar. Dat we voor het eerst in een stadion stonden in het buitenland, met Prince voor zestigduizend man. Hoe die cirkel rond kan zijn. We hadden ook heel erg het gevoel dat ze er bij was."

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.