Ga naar Content

Hilversummer en Weesper gepakt voor grootschalige handel in privégegevens

De politie heeft deze week een 23-jarige man uit Weesp en een 19-jarige Hilversummer aangehouden. Beiden worden verdacht van grootschalige handel in privégegevens, wat in jargon leads genoemd wordt. 

Foto: AT5 / Luuk Koenen

De eerste die de politie heeft aangehouden is de man uit Weesp. Dinsdagavond stonden agenten bij hem voor de deur, waarna hij mee moest. Woensdagochtend gingen agenten naar de woning van de Hilversummer toe om hem op te pakken. Het duo is aangehouden voor de verkoop van de zogenoemde leads.

De politie kwam het duo op het spoor door berichten via een chatdienst. In beide woningen zijn diverse gegevensdragers gevonden. Deze zijn meteen in beslag genomen. Na een eerste onderzoek is er al veel data aangetroffen. Nader onderzoek naar de gegevensdragers wordt nog gedaan. 

Lucratief

Volgens de politie is de handel in privégegevens een lucratieve business. De leads worden gebruikt bij verschillende vormen van oplichting, zoals bankhelpdeskfraude. "Het leek alsof ik de bank aan de lijn had", hoort de politie vaak. Ook WhatsApp-fraude, zoals een vriend in nood, komt vaak voor. 

"Door de aangekochte privégegevens weten criminelen erg veel over hun beoogde slachtoffers", merkt de politie op. "Dat maakt de kans dat hun oplichtingspraktijken slagen aanzienlijk groter. Ook kunnen de gegevens worden misbruikt voor identiteitsfraude of stalking. Bij de gegevens die verhandeld worden, varieert het van namen en telefoonnummers tot zelfs bankgegegevens of een burgerservicenummer."

Explosief

Deze twee aanhoudingen komen voort uit een onderzoek van het Cybercrime Team Oost-Nederland. Deze ploeg bestaat inmiddels een aantal jaar en richt zich met tientallen specialisten op cybercriminaliteit. Het aantal cybercrimezaken stijgt de afgelopen jaren  explosief, laat het politiekorps nog weten.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]