Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Uitslag verkiezingen bekend: PvdA de grootste, GroenLinks verliest fors

17 maart 2022, 08.28 uur · Aangepast 17 maart 2022, 13.46 uur · Door Michael van der Putten

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Haarlem lieten iets langer op zich wachten, maar zijn dan nu bekendgemaakt: De Partij van de Arbeid is na jaren weer de grootste partij in Haarlem. GroenLinks lijkt met drie verloren zetels de grote verliezer.  Vanwege nog te verdelen restzetels wordt de uitslag maandag definitief bekendgemaakt. 

Gravenzaal op uitslagenavond - Foto: Erwin B. Bartman /Haarlem105

Naast GroenLinks, nu zes zetels, levert ook CDA zetels in. Zij gaan van vier naar twee. D66 en VDD blijven stabiel en behouden ieder hun vijf zetels.

De lokale partij Jouw Haarlem snoept er een zeteltje bij en komt daarmee op twee. SP en OPhaarlem behouden hun twee stoeltjes in de raad. Ook stabiel blijven ChristenUnie, Hart voor Haarlem en ActiePartij met allen een zetel. 

Nieuwkomers 

Opvallend bij deze verkiezingen was het groot aantal nieuwe partijen. Van de nieuwkomers in Haarlem is Partij voor de Dieren de grote winnaar, zij hebben twee zetels. BVNL en Forum voor Democratie hebben er een. 

HHG, 50 plus en Denk hebben het niet gered en zien we niet terug in de raad.

Tekst gaat door onder de video.

Haarlem is historisch gezien een 'PvdA-stad'. Tot 2010 won de partij doorgaans alle gemeenteraadsverkiezingen. Daarna kwamen achtereenvolgens D66 en GroenLinks als grootste uit de bus.

Problemen 

Omdat er problemen waren met het tellen bij het stembureau op het station liet de definitieve uitslag langer op zich wachten. De oorzaak van de problemen is nog niet bekend. 

Vanwege restzetels kan er her en der bij sommige partijen nog een zetel bijkomen. De officiële telling wordt maandag bekendgemaakt. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]