Ga naar Content

PvdA lijkt grootste partij in Haarlem, maar problemen met tellen bij één stembureau

De PvdA wordt hoogstwaarschijnlijk de verrassende winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Haarlem. Daarmee stoot de partij van Floor Roduner de winnaar van 2018, GroenLinks, van de troon. De uitslag is nog niet definitief omdat er problemen zijn met het tellen van de stemmen op één stembureau, die bij het station.

Haarlemse PvdA-leden springen elkaar in de armen na horen uitslag - Foto: Haarlem105

Hierdoor kan de uitslag nog wijzigen, maar toch was er al voldoende reden voor burgemeester Jos Wienen om de voorlopige uitslag bekend te maken. 

GroenLinks lijkt flink in te leveren en verliest drie zetels. De VVD blijft op vijf, net als D66. Het CDA verliest twee zetels en wordt daarmee gehalveerd.

tekst loopt door onder de uitslag. Klik hier om een uitgebreidere uitslag te bekijken.

Voorlopige uitslag Haarlem - Foto:

Slechts drie partijen lijken de kiesdrempel niet te halen, waardoor de nieuwe raad straks uit vijftien partijen kan bestaan. BVNL (1), FvD (1) en Partij voor de Dieren (2) zijn nieuw in de raad. Denk, 50Plus en Heel Haarlem Groen krijgen geen zetels. 

Door een verschil met het tellen moeten de stemmen op het stembureau op het station opnieuw geteld worden. Daarom wordt de volledige voorlopige uitslag pas in de loop van de ochtend verwacht. 

Oppas

Roduner toonde in een eerste reactie verrast te zijn met de uitslag. "Ik moet oppas regelen dit weekend", grapte hij. 

Haarlem is historisch gezien een 'PvdA-stad'. Tot 2010 won de partij doorgaans alle gemeenteraadsverkiezingen. Daarna kwamen achtereenvolgens D66 en GroenLinks als grootste uit de bus.

bekijk hieronder de reactie van Roduner na het horen van de uitslag

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie