Ga naar Content

VVD blijft grootste in Bloemendaal, CDA grote verliezer

De VVD is en blijft met vijf zetels de grootste partij in Bloemendaal. Dat blijkt uit de eerste voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen, nu alle stemmen geteld zijn.

Het gemeentehuis van Bloemendaal - Foto: NH Nieuws / Dimitri Walbeek

Opvallende winnaar is Hart voor Bloemendaal. In 2018 was die partij nog de vijfde met twee zetels, maar het lijkt erop dat Hart voor Bloemendaal nu de derde partij wordt met drie zetels. Tweede wordt D66: ook zij krijgen een zetel erbij en gaan naar vier zetels.

GroenLinks, eerder nog de tweede partij, haalt net iets minder stemmen dan Hart voor Bloemendaal en wordt de vierde partij. Zij komen volgens een eerste berekening wel uit op drie zetels. Eerder waren dat er nog vier.

Het CDA is de grote verliezer. Die partij heeft nu nog drie zetels, maar dat wordt er maar één. Vrijzinnig Democratisch Bloemendaal verdwijnt helemaal uit de raad, terwijl Zelfstandig Bloemendaal nieuw de raad in komt.

Hoteldebotel

Marielys Roos van Hart voor Bloemendaal is enorm blij met de uitslag, zegt ze voor de camera van Haarlem105/NH Nieuws. "Ik ben er helemaal hoteldebotel ervan. Het is een geweldig succes. We zijn enorm gestegen", zegt ze. "We hebben een mooi team opgeleid staan en ik ben de kiezer ook erg dankbaar."

gaat door onder de video

De opkomst was met 66,7% net iets lager dan in 2018. Toen ging 67,2% van alle stemgerechtigden naar de stembus.

Bekijk hieronder de uitslag

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie