Ga naar Content

Finaledag gemeenteraadsverkiezingen: met 600.000 rode potloden stemmen op 26 partijen

Vandaag kan er volop gestemd worden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Op maandag en dinsdag kon op sommige plekken al gestemd worden en op deze finaledag worden er nog honderdduizenden stemmers verwacht. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 was er een totale opkomst van 52,2 procent.

Foto: AT5 / Luuk Koenen

Omdat er nog altijd rekening wordt gehouden met het coronavirus, zijn de gemeenteraadsverkiezingen dit keer verdeeld over drie dagen. De 688.575 stemgerechtigde Amsterdammers hebben keuze uit 26 partijen. Er liggen daarom 600.000 rode potloden klaar, verdeeld over de in totaal bijna 600 stemlocaties. Hier zijn ongeveer 5.500 stembureaumedewerkers aan het werk om biljetten te controleren, stemmen te tellen en te zorgen dat alles soepel en veilig verloopt.

Bijzondere stemlocaties

Er zijn 392 plekken waar je vandaag terecht kunt om te stemmen. Dit jaar zitten daar wederom bijzondere plekken bij, zoals in de Posthoornkerk aan de Haarlemmerstraat. Deze wordt normaal gesproken vaak gebruikt voor bruiloften en congressen. Ook in het de Tolhuistuin in Noord, waar veelal concerten worden gehouden kan worden gestemd en het Olympisch Stadion in Zuid opent ook de deuren voor stemmers. Hier kan je tussen 7:30 uur en 21:00 uur kan stemmen.

Stadsdeelverkiezingen

Tijdens de verkiezingen kan er ook gestemd worden voor de stadsdeelcommissies. Hier mogen meer mensen op stemmen, namelijk 727.814. Dit ligt hoger, omdat Amsterdammers vanaf 16 jaar hiervoor mogen stemmen. In totaal zijn er acht stadsdelen: Centrum, West, Nieuw-West, Zuid, Oost, Noord, Zuidoost en sinds deze verkiezingen Weesp. Vanaf 24 maart hoort Weesp officieel bij de gemeente Amsterdam. Een stadsdeelcommissie adviseert het dagelijks bestuur van het stadsdeel van de stad over zaken die in het stadsdeel spelen.

Live vanaf 20:45 uur

Vanavond is AT5 vanaf 20:45 uur live te volgen om de uitslagen op de voet te volgen. Door politieke analisten in de studio en live-verbindingen met stembureaus, de partijen en de Stopera houdt AT5 je op de hoogte van alle ontwikkelingen.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]