Ga naar Content
Amsterdam

Amsterdamse wethouder: afstandsnormen windmolens 'ongewenst'

14 maart 2022, 22.37 uur
Door: Stefan Bunschoten · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) is geen voorstander van normen voor een minimale afstand tussen windmolens en woningen. Dat schrijft ze in een brief aan de gemeenteraad. Ze reageert in de brief op het landelijke coalitieakkoord. 

In het eind vorig jaar gepubliceerde coalitieakkoord staat dat er heldere afstandsnormen voor de bouw van windturbines komen. Volgens Van Doorninck kan dat, hoewel het nog onduidelijk is aan welke afstandsnormen wordt gedacht, gevolgen hebben voor de windmolens in 'een dichtbevolkt gebied als Amsterdam'.

Ze stelt dat afstandsnormen mogelijk minder bescherming dan de normen die nu gebruikt worden. Van Doorninck schrijft ook dat als er met een vaste afstand gewerkt wordt, er geen rekening gehouden wordt met 'omgevingsfactoren die mogelijk van invloed kunnen zijn op de ervaren hinder vanwege het geluid van windturbines'. 

"Ook werkt de hele milieunormering in Nederland ter bescherming van de omgeving met geluidsnormen en niet met afstandsnormen", stelt de wethouder. "De windturbinenorm zou hierop een ongewenste uitzondering zijn."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]