Start van hoofdcontent

SCHIPHOL

nl

Meer overlast Schiphol door hoog ziekteverzuim luchtverkeersleiders

15 maart 2022, 08.00 uur · Aangepast 15 maart 2022, 08.12 uur · Door Doron Sajet

Vanwege het hoge aantal ziekmeldingen bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), wordt de Polderbaan van Schiphol sinds 13 februari twee keer per avond gesloten. Het landend vliegverkeer wordt dan omgeleid naar de Zwanenburgbaan, die juist ontzien zou moeten worden vanwege de grotere overlast van naderende vliegtuigen.

Foto: Een Airbus 321neo van Play landt op de Polderbaan van Schiphol - NH Nieuws / Doron Sajet

De Polderbaan heeft een eigen verkeerstoren, maar kan door het hoge ziekteverzuim en medewerkers in quarantaine niet altijd bemand worden. Als de baan 's avonds in gebruik is, wordt tussen 17.30 en 18.20 uur, en tussen 20.00 en 20.45 uur de Zwanenburgbaan ingezet. Daardoor hoeven minder luchtverkeersleiders te worden ingeroosterd.

LVNL kampt al twee jaar met een tekort aan verkeersleiders. Door corona hebben er minder luchtverkeersleiders hun opleiding kunnen afronden. Zelfs met het inleveren van vrije dagen en het beperken van projecten, is er nu en de komende tijd niet genoeg personeel beschikbaar. Het tekort zou ook kunnen leiden tot het schrappen van vluchten.

Duizend vluchten per dag

Op Schiphol landen en stijgen er momenteel bijna duizend vliegtuigen per dag. Een woordvoerder van LVNL zegt dat er zoveel mogelijk wordt gedaan om de impact op de omgeving en voor de luchtvaartmaatschappijen te beperken.

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]