Ga naar Content

"Amsterdammers worden weggedrukt om ruimte te maken voor yuppen en expats"

De krakers van het bedrijfspand aan de Kinkerstraat in Amsterdam-West hopen er voor langere tijd te kunnen blijven. Ze hebben het pand bewust vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen gekraakt. 

Met de kraakactie hopen ze druk uit te oefenen op politieke partijen. "Het rijst hier de pan uit qua prijzen", zegt een van hen. "Zoveel mensen die hier geboren en getogen zijn worden naar de randen van de stad of verder gedrukt om ruimte te maken voor yuppen en expats."

De groep noemt zichzelf Mokum Kraakt. Een deel van het krakerscollectief zat vorig jaar in het uiteindelijk door de politie ontruimde gekraakte voormalige hotel aan de Amsterdamse Marnixstraat. "Het woonrecht weegt voor ons zwaarder dan iemand anders eigendomsrecht, die er dan ook niks mee doet. Daar gaat het om."

Ze zeggen dat buurtbewoners hebben verteld dat het pand al één of zelfs meerdere jaren leeg staat. De officier van justitie wacht nog met een beslissing over een eventuele ontruiming totdat de eigenaar van het pand aangifte heeft gedaan.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]