Ga naar Content

Gerelateerde videos

Filmjournalist René Mioch: "Ik was als kind al visueel ingesteld"

In de serie 'Iconen' voegen we iedere keer een nieuw portret toe aan de eregalerij van Noord-Hollandse grootheden. Deze week is dat filmjournalist René Mioch. Hij is kind aan huis bij de internationale sterren van het witte doek, maar ook als broekie bij de ziekenomroep wist hij al de Nederlandse sterren te strikken.

René Mioch - Foto: Robert Jan de Boer

Biografie

Naam: René Mioch

Geboren: Waalwijk, 1959

Beroep: filmjournalist, presentator

Erelijst: Digital Emmy Award (2013), Jan Nijland Zilveren Roos (2011)

Film en filmkijken zat er bij René Mioch al vroeg in. Zo zou hij met zijn ouders meegaan naar een familiebezoekje in Den Haag, maar alleen onder de voorwaarde dat de dag zou worden afgesloten in de bioscoop. We spreken hem in Tuschinski, zijn favoriete bioscoop. Als jongen zag hij hier Rutger Hauer en Jeroen Krabbe al op de motor aan komen rijden voor de première van Soldaat van Oranje. Later zou hij hier professioneel nog heel wat keren staan. 

"Ik denk dat ik altijd al een visueel ingesteld kind ben geweest. Ik denk dat ik niet goed was in sport, dus als ik bij vakantieactiviteiten mocht kiezen tussen judo en film, dan koos ik de film. Vanaf het moment dat je de bioscoop in gaat en het licht gaat uit, en je kijkt als kind naar Dick Trom of een indianenfilm, dat vond ik zo fascinerend." 

"Ik was niet goed in sport, dus als ik mocht kiezen tussen judo en film, dan koos ik de film"

rene mioch, filmjournalist

Ziekenomroep

Naast film, was ook de radio iets wat hem trok. In het Amsterdamse Sint Lucas ziekenhuis verzorgde hij een programma voor de zieken.

Mioch: "Mijn vader was dominee. Ik zat op mijn kamertje hele kerkdiensten te doen. Met een stukje voorlezen uit de Bijbel en dan een plaatje opzetten dat er een koor ging zingen. En dan kondigde ik dat af en aan. Later kwam de echte muziek die ik ging aankondigen: van The Beatles en Abba en The Rolling Stones en Lenny Kuhr." 

Tekst gaat verder.

Rene Mioch verwelkomt Brad Pitt in Amsterdam - Foto: AT5

Bij de ziekenomroep was het gebruikelijk om de gasten te vragen iets in het gastenboek te schrijven. Jan Wolkers staat erin, maar ook Peter Faber en Jeroen Krabbe. Herman Brood en Ramses Shaffy traden live op in zijn programma. Ook toen al wist Mioch de sterren te strikken. Om bij de studio te komen, moest iedereen via het mortuarium. Soms lagen er nog mensen klaar om te worden afgelegd. Mioch: "Er gingen dan verhalen dat ze soms nog bewogen of dat je geluiden hoorde. Misschien hou ik daarom niet van horrorfilms."  

Tekst gaat verder.

Tekening Herman Brood in het gastenboek - Foto: NH Nieuws

Presenteren

Dingen bedenken heeft René Mioch altijd leuk gevonden, maar van presenteren voor televisie moest hij lang niets hebben. Totdat zijn grote voorbeeld Simon van Collum hem eens vertelde: "Ik word op straat bedankt voor interviews die ik helemaal niet gemaakt heb, want dat zat in jouw programma. Maar niemand weet dat. Je moet op camera gaan."

"Dus heb ik dat voorgesteld bij Veronica, ik vond dat nogal ijdel allemaal", aldus Mioch. "Zoals je alles in die tijd mocht proberen, ben ik het gaan proberen. Maar presenteren is nog steeds niet het favoriete onderdeel van mijn werk."

Televisie

"Het leuke van televisie maken is dat je op plekken komt en met mensen spreekt waar een heel groot deel van de bevolking niet bij kan komen. Dat je die filmsterren dingen laat zeggen waarvan de mensen die er naar kijken zeggen: Wow!. Dat wist ik niet. Of: die is aardig of wat een verschrikkelijk iemand is dat, zeg. Dat vind ik leuk om te doen." 

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.