Ga naar Content

Enkhuizen verwelkomt eerste groep Oekraïense oorlogsvluchtelingen

De samenwerkende gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland hebben een eerste groep Oekraïense vluchtelingen opgevangen. De dertig Oekraïners werden afgelopen week al in Amsterdam opgevangen, maar omdat de opvanglocaties in de hoofdstad inmiddels uitpuilen, zijn ze gisteren naar Enkhuizen gebracht. 

Foto: Adobe Stock

Het gaat nadrukkelijk om een eerste groep. Op korte termijn wordt er voor nog eens vijftig oorlogsvluchtelingen crisisopvang geregeld. Op langere termijn willen de gemeenten gezamenlijk minimaal 160 opvangplekken realiseren. 

Om te garanderen dat vluchtelingen vanuit de crisisopvang doorstromen, zijn de gemeenten ook al op zoek naar opvangplekken voor de middellange en lange termijn. 

Onderdak bij inwoners

De Oekraïners die gisteren in Enkhuizen zijn aangekomen, zijn overigens niet de eerste Oekraïners die in de Westfriese gemeenten worden opgevangen. De afgelopen weken vond al een onbekend aantal oorlogsvluchtelingen onderdak bij inwoners of ondernemers. 

De gemeenten benadrukken dit soort initiatieven zeer te waarderen.  Ook andere hulp - zoals het doneren van goederen - wordt zeer gewaardeerd. De gemeenten vragen inwoners om alvast door te geven welke goederen zij willen doneren, maar de spullen nog even thuis te houden. De gemeenten laten binnenkort weten waar de spullen naartoe gebracht kunnen worden.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]