Ga naar Content

Gevonden glasnegatieven in museum Kolhorn leiden tot fotoboek 'Toen en Nu'

Tijdens het opruimen van museum het Turfschip, vonden vrijwilligers een doos vol glasnegatieven met afbeeldingen van Kolhorn in de periode 1900-1930. 'Zonde om zomaar te laten liggen', dachten ze. Daarom maakten ze, met behulp van de inwoners een cadeauverpakking vol nostalgie en herkenning.

Foto: Museum de Turfschuur Kolhorn

"We hebben het boek 'Kolhorn, Toen en Nu, herkenbaar veranderd' genoemd", legt secretaris van het museum Aad de Booij uit. "We vonden de glasnegatieven twee jaar geleden en wisten toen meteen dat we er iets mee moesten doen. Daarna hebben we via onze website en Facebook inwoners opgeroepen om ons te helpen."

Want de beelden van toen hadden ze op glas staan, maar de plekjes van nu moesten nog worden vastgelegd. Een aantal fanatieke fotografen heeft de foto's geleverd en nu is er een mooi overzicht ontstaan. De eerste 25 exemplaren van het boek zijn zelfs al over de toonbank gegaan. "Het is de herkenning van 'oh daar staat ome Jan', of 'hé daar heb je Trudy', zulke dingen", legt De Booij uit.

Herkenbaar

Het museum heeft het fotoboek gemaakt in eigen beheer, maar heeft wel hulp gehad van de Postcodeloterij. "Het is een soort cadeau geworden. Een mooie brievendoos met een wikkel er omheen. Als je het openmaakt ligt het boek, met 68 pagina's vol foto's, voor je. Eronder hebben we nog een set van 24 zwart-wit foto's gedaan. Je ziet beelden van vlak na de inpoldering van de Wieringermeer, maar ook bijvoorbeeld kinderen die schaatsen op het ijs voor café Schippers Welvaren. Op 1 mei gaat ons museum weer open. Tot die tijd krijgen mensen nog een beetje korting", zegt De Booij met een lach.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]