Ga naar Content

Bergense wethouder Klaas Valkering (CDA) stapt op na 'misleidende' campagne

Klaas Valkering stapt een paar dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen op als wethouder van de gemeente Bergen. Dat doet hij nadat gisteren een CDA-campagnebrief in de gemeente werd verspreid op papier dat leek op briefpapier van de gemeente Bergen. 

Foto: NH Nieuws / Anne Klijnstra

"Ik schrijf deze brief met pijn in mijn hart", begint Valkering zijn brief aan de gemeenteraad. "Een door mijn partij verspreide brief heeft tot ophef geleid. Dat komt doordat ondanks het feit dat onderaan de brief duidelijk staat dat deze is betaald door het CDA, en een aangepast gemeentelijk logo is gebruikt, er mensen zijn die de brief verwarren met een gemeentelijke brief."

Onafhankelijk karakter

Volgens Valkering 'raakt die verwarring aan het onafhankelijke karakter van de gemeente en zijn rol als wethouder'. "Ik neem dan ook mijn verantwoordelijkheid en leg per direct mijn taken als wethouder neer", aldus Valkering.

Het ging om een brief met een CDA-campagneboodschap die donderdagavond bij inwoners van de gemeente Bergen werd bezorgd. De brief was opgesteld op papier dat lijkt op briefpapier van de gemeente Bergen en zat in een envelop met hetzelfde logo.

Tekst gaat verder onder de foto:

Foto: -

Vlak voor het opstappen van Valkering liet burgemeester Lars Voskuil weten dat de brief 'buiten medeweten van de gemeente, het college en/of de gemeentelijke organisatie is verspreid'. 

Burgemeester noemt het 'poging tot misleiding'

"Bij dezen wil ik u ook laten weten dat ik, in mijn hoedanigheid als voorzitter van het hoofdstembureau Verkiezingen, na het ontvangen van deze brief een e-mail heb gestuurd naar de afzender, de  fractievoorzitter van de betreffende partij en de voorzitter van het plaatselijke partijbestuur."

Lees ook

Hierin staat dat Voskuil dit 'hoog opneemt' en het beschouwt 'als een poging tot misleiding, waarmee  schade kan worden toegebracht aan de goede naam en reputatie van de gemeente Bergen'. Volgens de burgemeester kan door de brief ook schade worden toegebracht aan de 'integriteit van het proces van onze onafhankelijke verkiezingen'.

Valkerings positie was 'onhoudbaar'

In een reactie op zijn ontslag schrijft het college van B&W dat zijn positie onhoudbaar was geworden door de verspreide brief. "Deze toonde te sterke gelijkenissen met een officiële brief van de gemeente."

Het college 'betreurt deze gang van zaken'. "Het vertrek van een wethouder is niet goed voor de gemeente, niet goed voor het college en ook niet voor hem persoonlijk.” Het college laat weten dat de komende dagen wordt bekeken hoe Valkerings portefeuilles binnen het college wordt verdeeld.

Lees ook

Valkering blijft CDA-lijsttrekker

CDA-afdelingsvoorzitter Jan Willem Labree vertelt aan mediapartner Duinstreek Centraal dat hij het 'verdrietig' vindt 'dat het allemaal zo moet gaan'. "In de eerste plaats blijft het een mens, die zich altijd met hart en ziel inzet voor de gemeente en voor de partij. Dan is het triest dat het zo moet aflopen", aldus Labree.

Volgens Labree is het de bedoeling dat Valkering lijsttrekker blijft voor het CDA in Bergen. Vrijdagmiddag is Valkering onbereikbaar voor commentaar, naar verluidt omdat hij bij een lijsttrekkersdebat is op de Berger Scholengemeenschap.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]