Ga naar Content

Visboer hapt naar adem door stijgende prijzen: "Nog nooit bang geweest, nu wel"

Al 42 jaar is hij visboer, maar de huidige marktomstandigheden heeft hij nog nooit meegemaakt. Jan Tol van Koning de Visspecialist aan het Nieuw Loopveld in Amstelveen houdt zijn hart vast. Door de oorlog in Oekraïne wordt niet alleen kibbeling schaars, ook de prijzen van vis, stook- en bakolie zitten flink in de lift.  "Ik ben nog nooit bang geweest, maar nu wel." 

Jan Tol (links) van Visspecialist Koning in Amstelveen - Foto: Jan Tol

Een deel van de vis die in Nederlandse viswinkels wordt verkocht, komt uit Rusland, legt Tol op NH Radio uit. "Veel vishandels gebruiken pollak (Alaska-koolvis) en andere Oostzee-vissen om kibbeling van te maken", vertelt hij.

"Dat komt allemaal uit Rusland en dat ligt nu helemaal stil. Dus wat er op voorraad in de diepvries is, is het enige wat er nog is. En dat gaat hard, want kibbeling is een gewild product." 

"Net als de kosten voor benzine en diesel zijn de kosten van stookolie, waar de boten op varen, enorm de lucht ingegaan", vertelt hij. Daardoor is het voor veel vissers niet langer rendabel om uit te varen, vertelt hij. Soms varen vissers uit, en moet er geld bij. Dus de prijzen van dat beetje vis dat op dit moment binnenkomt, rijzen de pan uit." 

Koning de Visspecialist Amstelveen - Foto: AAN!/Nickelas Kok

Dat geldt voor vrijwel alle vissen, zowel de goedkopere als de duurdere soorten. "Een tarbot of een zeeduivel is altijd al aan de prijs, maar dat is nu dertig à veertig procent duurder. Een tarbot komt nu rond de 30 euro, en normaal is dat rond de 20 euro."  

'Hier houdt het op'

Vorige week sprak NH Nieuws met visser Jurian Bakker uit Den Helder, die de penibele situatie in de visserijsector pijnlijk inzichtelijk maakte. "Normaal betalen we 60 cent per liter en dat was eigenlijk al veel, maar nu is dat 1,17 euro", vertelt Bakker. "Het houdt hier op, we de kosten zijn hoger dan de opbrengsten", vertelde hij terneergeslagen. 

"Wij bakken in olie, en net als met de benzineprijzen komen er iedere dag dubbeltjes bij"

VISBOER JAN TOL

Ook Pim Visser, directeur van visafslag Den Helder/Den Oever, zei met lede ogen aan te zien hoe hard zijn sector op dit moment wordt geraakt. "We houden dit niet heel lang meer vol."

Tekst gaat verder onder de video

Visser Jurian blijft met zijn kotter noodgedwongen aan wal - NH Nieuws

Hoewel visboer Tol zelf niet uitvaart, heeft hij wél direct te maken met de hogere olieprijzen. Rauw zijn lekkerbekjes en kibbeling namelijk geen aanrader. "Wij bakken in olie, en dat is net als met de benzineprijzen, daar komen iedere dag dubbeltjes bij."  

De stijgende prijzen doorberekenen aan de klanten, kan voor even, maar is op lange termijn geen houdbare situatie, benadrukt de visboer. De eerste klanten worden al onrustig. "Je hebt natuurlijk met meerdere dingen te maken, maar bij ons in het winkelcentrum waren de prijzen al wat hoger. De mensen pikken dat wel, maar op een gegeven moment zit je aan je top."

"Niemand weet waar dit eindigt"

visboer jan tol
Tol is niet de enige die de oorlog in Oekraïne als het zwaard van Damocles boven zijn vishandel zit hangen. "We zijn met meerdere visboeren, en iedereen zegt het: dit gaat niet goed, maar ja, wat doe je eraan? Ik weet niet wat dit brengen gaat, want niemand weet waar dit eindigt. Maar we blijven ons best doen en positief." 

Vereniging Nederlandse Visspecialisten

Janneke Keuning van de Vereniging Nederlandse Visspecialisten bevestigt de penibele situatie in de sector. "Het is zorgwekkend. Er zijn zelfs kotters die blijven liggen, dan heb je mindere aanvoer, en hogere kosten."  

Maar niet alleen de stook- en de bakolie worden duurder, benadrukt ze. "Ook de batter wordt duurder." Voor de leek: dat is het mengsel waarin rauwe vis wordt gedoopt voordat 'ie de frituur ingaat. "Want daar zit meel in."  

Lockdowns

Sommige visspecialisten hebben het zwaarder dan anderen, benadrukt ze. "Viswinkels in winkelcentra hebben het extra zwaar gehad omdat tijdens de lockdowns andere winkels niet open waren." Daardoor liepen ze klanten mis. Ook viswinkels die aan horeca leveren, hebben het de afgelopen tijd zwaar gehad. 

Wat betreft de kibbeling: Keuning raadt de liefhebber aan niet te lang te wachten, want voor je het weet zijn de voorraden op. En als er een portie te vinden is, kan het zomaar goud geld kosten, verwacht ze. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]