Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Duizend kermismuntjes voor Oekraïense kinderen: "Elk kind moet genieten van de kermis"

11 maart 2022, 12.45 uur · Aangepast 11 maart 2022, 13.05 uur · Door Daphne Adrichem

We hebben er een tijdje op moeten wachten, maar het mag weer; de kermissen in de provincie gaan weer van start. Zo staat Frans Stuy in het Westerpark in Amsterdam op de vroege ochtend al klaar om de 'kermisfanatiekelingen' te ontvangen. Wel is Stuy zich bewust van de oorlogssituatie in Oekraïne en raakt het hem. Hij wil iets doen: "Ik geef gewoon een hele kist met muntjes, dan kunnen de kinderen uit Oekraïne ook naar de kermis."

NH Nieuws / Samantha de Groot

Frans Stuy staat al 29 jaar als kermisorganisator op de grootste kermis van Amsterdam, in het Westerpark. Het sluiten vanwege de pandemie twee jaar geleden herinnert hij zich nog goed. "We waren de eerste kermis in Nederland die dichtgingen. Daarna zijn we nog een paar keer opengegaan in Arnhem en Beverwijk, maar voor de rest was het klaar."

Ondanks de blijdschap op het gezicht van Stuy, verloopt deze ochtend ook wat anders dan gepland. De man die de aggregaat aanslingert, is er nog niet. De attracties kunnen nog niet geopend worden, want ook de muziek is afhankelijk van die aggregaat. "Hij gaat zo op z'n flikker krijgen, want hij staat in Utrecht", aldus Stuy op NH Radio vanmorgen.

Muntjes voor vluchtelingen

Dicht bij het Westerpark gaat vandaag ook een opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne open. Op Twitter werd al een oproep gedaan door buurtbewoners om muntjes te gaan kopen, en die aan de kinderen onder vluchtelingen te geven.

Quote

"Die kinderen hebben recht op een beetje vertier"

Frans Stuy - kermisorginasator

"Ik vind dat hartstikke fijn dat die mensen dat doen, want die kinderen hebben recht op een beetje vertier. Die mensen kunnen met mij contact kunnen opnemen en dan geef ik ze gewoon een behoorlijke kist met muntjes", aldus Stuy. Want ook vindt Stuy 'het verschrikkelijk wat daar gebeurt'. "Natuurlijk doe ik dit, elk kind moet genieten van de kermis."

'We hebben hier alles staan'

In totaal kent de grootste kermis van Nederland in het Westerpark wel 50 attracties, van het 'grootste spookhuis van Nederland', een zweefmolen die wel 60 meter hoog gaat, een booster van 60 meter hoog, alles is volgens Stuy aanwezig. Voor het eerst sinds twee jaar mogen de mensen hier weer van gaan genieten. Want ook Stuy staat op het 'vermaakpleintje' weer met tranen in zijn ogen. Kermis zit in zijn hart, er is zelf 'een nummer over mij geschreven', vertelt hij. 

Om 13.00 uur vanmiddag gaat de kermis dan officieel op de oude vertrouwde plek in Amsterdam dan eindelijk weer door. "Ik hoop dat iedereen gaat komen, want hier staat echt de mooiste kermis van Noord-Holland", benadrukt hij. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.