Ga naar Content

Broek in Waterland heet vluchtelingen welkom met maaltijd in dorpshuis

In Broek in Waterland worden zo'n 44 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in tuinhuisjes. Vanavond kwam die groep bij elkaar in het dorpshuis van Broek in Waterland voor een welkomstmaaltijd, waar ook burgemeester Marian van der Weele aanwezig was. "Het is heel indrukwekkend", vertelde ze in Spitstijd op NH Radio. 

Foto: Adobe Stock

"Er stonden twee lange gedekte tafels waar de moeders en kinderen aan zaten om elkaar te leren kennen, even bij te komen en iets lekkers te eten. Je voelt echt wel de spanning die op de gezichten ook te lezen is", aldus de burgemeester. 

Van der Weele heeft ze namens de gemeente welkom geheten in Waterland. "Dat moet natuurlijk vertaald worden, dus er komt geen directe reactie op wat je zegt. Dat komt pas nadat de tolk dat heeft vertaald, en dan zie je dus verlaat de emotie op de gezichten van de mensen."

Ondersteuning van de gemeente

Het blijft niet alleen bij een maaltijd in het dorp. "We hebben een projectteam ingesteld bij de gemeente en de veiligheidsregio. Daar wordt met een heel team met man en macht gewerkt om ook alle administratie die ermee gepaard gaat in goede banen te leiden. Wij schieten nu eigenlijk alle kosten voor als gemeente, want mensen moeten ook gewoon geld hebben om iets te kunnen kopen. Ze hebben vaak helemaal niks, ze komen met niks aan."

School en sportlessen

"We gaan regelen dat de kinderen naar school kunnen in Waterland, net als de kinderopvang", gaat Van der Weele verder. "Van alle kanten komt er hulp, ook bijvoorbeeld van mensen die sportlessen geven. Die zeggen: 'schakel mij in als mensen even hun spanning eraf willen trainen, dan kom ik'. De hele samenleving in Waterland staat achter deze mensen die met trauma en heel veel verdriet hier naartoe zijn gekomen. Ik ben ongelofelijk trots op wat de bewoners weten klaar te spelen." 

Wat er op het menu staat weet de burgemeester niet. "Er zijn wel bitterballen uitgedeeld, die smaakten goed."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]