Start van hoofdcontent

EDAM-VOLENDAM

nl

Bewoners bijna op straat gezet: voormalig verzorgingshuis voor opvang vluchtelingen

10 maart 2022, 20.00 uur · Aangepast 10 maart 2022, 21.48 uur · Door Michel Gijselhart

Bij de 12 bewoners van het voormalige verzorgingshuis De Meermin in Edam zit de schrik er goed in. Begin deze week kregen ze een brief dat er in hun pand opvang komt voor de Oekraïense vluchtelingen. Zij zitten er anti-kraak en zouden weg moeten. Waar naartoe was niet duidelijk. Ze kunnen ook nergens anders heen, want ze zitten niet voor niks anti-kraak. Dit is het enige dat ze kunnen betalen.

Kaylle woont antikraak en moest bijna haar huis uit voor de opvang van vluchtelingen - NH Nieuws

Op de bank van haar tweekamerflatje doet Kaylle verslag van een turbulente week. Om haar heen zijn allerlei mannen aan het werk om onder andere de stopcontacten veilig te maken voor kleine grijpgrage kindervingers. Kaylle: "Ik moet hier uit en dit weekend naar een kamer beneden. Een stuk kleiner. Hier heb ik ook een keuken, douche- en wc. Straks moet ik daarvoor naar de gang. Ik ga er flink op achteruit."

Dat neemt ze voor lief en een keuze had ze ook niet. Want volgens haar zag het er een paar dagen geleden nog naar uit dat ze weg moest. Nu moeten alle twaalf bewoners naast elkaar naar de benedenverdieping. De tientallen andere kamers zijn voor de opvang.

Geluidsoverlast

Kaylle is zeker niet tegen het opvangen van vluchtelingen, alleen vindt ze het wel raar dat zij bijna haar huis uit moest. Een woordvoerder van de gemeente Edam-Volendam ontkent dat daar sprake van is geweest. Op dit moment wordt alles in het werk gesteld om de vluchtelingen - vrouwen en kinderen - na het weekend te kunnen opvangen. Kyalle hoopt dat het goed gaat en vreest voor geluidsoverlast. "Het is namelijk nogal gehorig."

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]