Ga naar Content

BUCH bereidt zich voor op opvang van 300 Oekraïners, hulp van inwoners welkom

De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo (BUCH) bereiden zich voor op de opvang van zo'n driehonderd vluchtelingen uit Oekraïne. Op dit moment wordt gezocht naar geschikte opvanglocaties. Mensen die Oekraïners onderdak willen bieden worden verzocht contact op te nemen met hun gemeente.

Foto: Adobe Stock

Volgens de BUCH-gemeenten hebben al veel mensen huizen, vakantiehuizen of slaapkamers aangeboden, meldt mediapartner Duinstreek Centraal. Wie onderdak wil aanbieden kan contact opnemen met meerdere organisaties. Zo is er Take Care BnB, dat samenwerkt met het Centraal Orgaan voor Asielopvang (COA).

Verder zijn er Host 4 Ukraine, Shelter 4 ua, Room For Ukraine en Mapahelp.

Lees ook

De gemeenten vragen aanbieders om zich ook te melden door een mail te sturen naar [email protected], zodat de BUCH overzicht houdt en informatie kan versturen naar mensen die iemand opvangen. Op dit moment is er nog geen vergoeding voor opvang. Hier wordt volgens de BUCH nog aan gewerkt.

De BUCH maakt geen gebruik van commerciële aanbiedingen, maar noteert ze wel voor als ze later nodig blijken te zijn.

Visumvrij

Gevluchte Oekraïners mogen 90 dagen visumvrij reizen in de Europese Unie en hoeven dus geen asiel aan te vragen om legaal in Nederland te verblijven. Het kabinet heeft echter al laten weten dat Oekraïners zich geen zorgen hoeven te maken als die 90 dagen voorbij zijn.

Lees ook

Op dit moment hebben Oekraïense vluchtelingen officieel nog geen recht op medische zorg, eten en kleding, dus er wordt hard gewerkt aan zaken als registratie, de soort verblijfsstatus en welke rechten en plichten zij hebben.

Als de oorlog in Oekraïne langer duurt, dan kunnen vluchtelingen alsnog asiel aanvragen. Het kabinet komt binnenkort met meer informatie over asiel en ook verdere voorzieningen als kinderopvang, scholing en werk voor de vluchtelingen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]