Ga naar Content

Huurbaas wilde Russische Aleksandra uit huis zetten: "Dacht al aan verhuizen"

Aleksandra (27) kreeg vorige week van haar huurbaas te horen dat haar jaarcontract per direct zou worden stopgezet. Haar Russische nationaliteit zou voor een Amsterdamse vastgoedondernemer genoeg reden zijn geweest om haar het huis uit te zetten.

Russische expat werd bijna huis uitgezet - NH Nieuws

"Het huidige huurcontract tussen jou, als een Russisch staatsburger, en ons, de eigenaar van het appartement, zal beëindigd worden." Het is een zin uit een mailtje dat Aleksandra voorleest. In het mailtje dat van 28 februari dateert, leest ze dat de huurovereenkomst een dag later opgezegd zal worden.

Aanvankelijk raakte ze in paniek: "Ik vroeg me niet eens af of hij gelijk had", blikt Aleksandra terug. "Ik was alleen maar bezig met wat ik moest regelen, ik dacht al aan verhuizen." Dat veranderde nadat ze het nieuws met vrienden en collega's deelde. "Zij twijfelden of dit legaal was. Toen pas bedacht ik me: volgens mij mag hij dit niet doen."

Incidenten

Stichting !Woon en de juridische hulpverlening die Aleksandra besloot in te schakelen, bevestigden later dat ze inderdaad in haar recht stond om in het appartement te blijven. Aleksandra was opgelucht: "Ik hoefde niet veel te bewijzen. De wet is sterk, veel sterker dan de redenen die mensen hebben voor haat en discriminatie."

In Amsterdam zijn er de afgelopen dagen meer incidenten geweest waar Russische personen of organisaties het slachtoffer waren. Maandagochtend werden de ramen van supermarkt Prieel Russia ingegooid. Een dag later werd een Russisch-Orthodoxe Kerk beklad met het Z-teken, dat gebruikt wordt door mensen die voor de Russische inval zijn. 

"Voor sommige mensen betekent het heel veel als iemand een Russische nationaliteit heeft. Ze kunnen daar hun oordeel op baseren"

Aleksandra

Burgemeester Femke Halsema sprak zich via Instagram uit over de reeks voorvallen: ''Deze oorlog mag niet tot discriminatie leiden.'' Aleksandra is het ermee eens, maar is toch bang voor incidenten. "Voor sommige mensen betekent het heel veel als iemand een Russische nationaliteit heeft. Ze kunnen daar hun oordeel op baseren."

Angst

Jammer, vindt Aleksandra, want veel Russen in Amsterdam zijn juist tégen de invasie van hun vaderland. "Ik ken Russen die willen dat het gewoon stopt. Sommigen zijn bang om voor iets te worden aangezien waar ze niet achter staan: iets wat mij nu is overkomen."

Ondanks het incident met haar huurbaas ziet Aleksandra dat de meeste mensen in haar omgeving wél steun bieden. In andere landen zijn mensen echt heel boos op de Russen. Daar kan het er veel harder aan toe gaan. Ook hier kun je daardoor in moeilijke situaties komen, maar de meeste mensen steunen me. Ik geloof dat ik op een goede plek zit en goede mensen om me heen heb."

NH/AT5 heeft de verhuurder en zijn vastgoedbedrijf benaderd voor een reactie. Daarop is niet gereageerd.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]