Ga naar Content

Dit kan AZ verwachten van reuzendoder Bodø/Glimt: attractief en power-tiki-taka

Het Noorse Bodø/Glimt klinkt als een grote onbekende dwerg voor AZ, maar de tegenstander in de Conference League is levensgevaarlijk. AS Roma en Celtic werden eerder volledig onder de voet gelopen met het kenmerkende power-tiki-taka. Dit is wat de Alkmaarders vanavond van reuzendoder Bodø/Glimt kunnen verwachten.

Bodø/Glimt na de wedstrijd tegen AS Roma - Foto: Pro Shots

Fotballklubben Bodø/Glimt, zoals de club voluit heet, speelt haar thuiswedstrijden in het Aspmyrastadion. Met een capaciteit van 4.616 toeschouwers is het vergelijkbaar met een klein eerstedivisiestadion. Bodø ligt op 2.750 kilometer van Alkmaar (route zonder veerdiensten) en ligt zelfs boven de poolcirkel. De dikke winterjassen kunnen echter in de kast blijven, want het wordt deze week redelijk aangenaam weer met temperaturen boven nul.

Reuzendoder

De naam Bodø/Glimt spreekt verder ook niet echt tot de verbeelding. Het is een echte regioploeg met een begroting van 7 miljoen (vergelijkbaar met die van PEC Zwolle en Fortuna Sittard). Bodø promoveerde in 2017 naar de hoogste divisie in Noorwegen. In het daaropvolgende seizoen werd het elfde onder leiding van Kjetil Knutsen, waarna de ploeg zich definitief in de Noorse top vestigde. Bodø werd tweede en de laatste twee jaar landskampioen. De indrukwekkende manier waarop komt later aan bod.

Het kampioenschap, dat in heel Noorwegen volledig uit de lucht kwam vallen, leverde de een plaats op in de voorronde van de Champions League, maar daarin was het Poolse Legia Warschau te sterk. Meer succes boekten de Noren vervolgens in de kwalificatierondes van de Conference League. Daarin werd vakkundig afgerekend met Valur Reykjavik (3-0, 3-0), FK Pristina (1-2, 2-0), FK Zalgiris (2-2, 1-0).

Tekst loopt door onder de foto.

Bodø won in de groepsfase met 6-1 van AS Roma - Foto: Pro Shots

Dat klinkt nog niet echt angstaanjagend, maar in de groepsfase vestigde Bodø een knappe prestatie door in eigen huis met liefst 6-1 van het AS Roma van José Mourinho te winnen. Mourinho zat meer dan duizend duels op de bank als coach, maar kreeg nog nooit zes tegengoals. Ineens was de naam van Bodø gevestigd in Europa. In Rome bleef het ook op de been en werd het 2-2. Verder werd in de groepsfase met 3-1 gewonnen van Zorja Loehansk en met 2-0 van CSKA Sofia. De uitwedstrijden speelde Bodø gelijk. Zonder verlies stoomde de Noorse trein dus door.

In de 1/16e finale trof het Celtic, dat AZ in de voorronde van de Europa League uitschakelde. Daarin was Bodø thuis met 3-1 te sterk en in een volgepakt Celtic Park won het met 2-0 (5-1 over twee wedstrijden).

Bekijk hieronder de beelden van Bodø/Glimt - AS Roma (6-1)

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Het geheim

Wat gaat er dan schuil achter de Noorse ploeg, die zich van tweededivisionist heeft opgeklommen tot Noors kampioen en reuzendoder in Europa? Een aantal zaken die opvallen zijn de coach, de herkomst van het team en de attractieve speelstijl. Kjetil Knutsen is als coach een echte allemansvriend. De spelers lopen weg met hem. Aanvoerder Ulrik Saltnes 'houdt van hem' en een oud-speler zegt dat de coach 'naar alle spelers luistert'.

Daarnaast bestaat het team grotendeels uit spelers uit Bodø. De club voelt als een echte familieclub en haar zoekt spelers dichtbij huis. Een groot gedeelte van de huidige selectie stroomde door uit de eigen jeugd. "De helft van het team zijn locals", zegt technisch directeur Orjan Berg. "We proberen veertig procent van de selectie uit het noorden van Noorwegen te scouten. Dat is een deel van onze identiteit. De fans zien het liefst jongens uit de regio."

Tekst loopt door onder de foto.

Spelers van Bodø/Glimt vieren een doelpunt - Foto: Pro Shots / SIPA USA

AZ is dus gewaarschuwd voor de Noren, die dit seizoen de meest trefzekere ploeg in de Conference League zijn. De man naar wie dan alle aandacht uitgaat is Ola Solbakken. De spits maakte in Europees verband al zes doelpunten en gaf twee asissts. Op het middenveld zet aanvoerder Ulrik Saltnes de lijnen uit. Bij Bodø staat naast alle locals ook nog een Nederlander onder contract. Joshua Smits verruilde in 2020 Almere City voor de Noorse ploeg.

Onder leiding van Knutsen speelt Bodø aanvallend en betoverend voetbal, scoort het veel en heeft het qua speeltijl iets weg van het Liverpool van Jürgen Klopp. Volgas aanvallen, de tegenstander overlopen, de hele wedstrijd druk zetten en zo veel mogelijk doelpunten maken. En dat in een 4-3-3 met flinke pressing vooruit die begint hij de zestien van de tegenstander.

Het power-tiki-taka, waarmee AS Roma en Celtic van het kastje naar de muur werden gespeeld, maakt op veel analisten indruk. Met dat voetbal boekte Bodø de meeste zeges ooit, de meeste doelpunten in één seizoen, de meeste punten ooit, de langste zegereeks ooit. Met 81 punten uit dertig duels en een doelsaldo van 103 voor en 32 tegen bewees Bodø afgelopen jaar van de buitencategorie te zijn.

Evjen en Witry

De wedstrijd in Noorwegen is voor Hakon Evjen en Aslak Fonn Witry een terugkomst in hun geboorteland. Voor Evjen is het zelfs een weerzien met zijn oude club. De buitenspeler speelde van 2017 tot 2019 bij Bodø, waarna AZ hem in de winterstop overnam. Witry komt ook uit Noorwegen en speelde van 2015 tot 2018 bij Ranheim. Daar was hij een teamgenoot van Solbakken. De derde Noor in de AZ-selectie is Fredrik Midtsjø, maar hij reist vanwege een blessure niet af naar het hoge noorden.

De heenwedstrijd in de achtste finale van de Conference League tussen Bodø/Glimt en AZ begint vanavond om 21.00 uur. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]