Ga naar Content

Oorlog dreunt ook door op verkiezingsmarkt Amstelveen: "Niet uitgebreid campagne voeren"

Met nog een week te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen zou dit voor politici een perfect moment zijn om volop campagne te voeren. Maar door de oorlog in Oekraïne doen de meeste partijen dat nu met de handrem erop. Zo ook op de verkiezingsmarkt in Amstelveen vandaag, waar tien van de twaalf partijen present waren.

Verkiezingsmarkt in Amstelveen - NH Nieuws

Om een zo'n groot mogelijk publiek te bereiken, stelden de politici zich vandaag op tussen de reguliere marktkramen aan de Rembrandtweg. Een van de bezoekers is een vrouw op leeftijd, die de verkiezingsmarkt gebruikt om zich te laten informeren. "Als je een beetje een gesprek gaat voeren, dan krijg je er misschien wat meer inzicht in."  

Op de foto met Van Haga

Maar ook wie de poppetjes (lees: politici) belangrijker vindt dan hun standpunten, komt op de markt aan z'n trekken. "Dit had ik niet verwacht", zegt een enthousiaste vrouw. "Ik zie hem staan: Wybren van Haga."

Lees verder onder tweet

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Eigenlijk was ze niet van plan om te gaan stemmen, bekent ze. "Omdat ik dacht: het is toch een verloren stem hier in Amstelveen." Of ze van gedachte is veranderd, is niet bekend. Aan Van Haga ligt het in ieder geval niet: die nam uitgebreid de tijd om met haar op de foto te gaan, met de viskraam als decor. 

Aandacht door oorlog verlegd

Raadslid Gonnie van Rietschoten van Actief voor Amstelveen wijdt de magere opkomst aan de 'vele problemen op dit moment'. "De situatie in Oekraïne zorgt er toch voor dat op dit moment de interesse wordt verlegd van de gemeenteraadsverkiezingen naar het internationale vlak."  

Lees verder onder tweet

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Het voelt bovendien wat ongemakkelijk om in tijden van oorlog campagne te voeren, bekent ze desgevraagd. "We willen ook niet superuitgebreid campagne voeren, we proberen het wat kleiner te houden."

Burgemeester Tjapko Poppens benadrukt dat de oorlog in Oekraïne onderstreept hoe belangrijk het is 'om in de democratie te investeren'. "En onderhoud te plegen"  

Kritiek op informatie vanuit politiek

Een mannelijk bezoeker van de verkiezingsmarkt denkt dat de magere opkomst ook een gevolg is van de informatievoorziening op lokaal niveau. "Als je kijkt hoe de informatie is uit de raad, en hoe de mensen dat volgen, denk ik dat mensen te weinig weten van wat er allemaal gebeurt en wat voor beslissingen er worden genomen."  

Amstelveners tevreden over college

Bijna de helft van de Amstelveners (44 procent) vindt dat de huidige politici in het gemeentebestuur voldoende capabel zijn de gemeente te besturen. Bijna negentig procent van de Amstelveners beoordeelt het college met een voldoende, blijkt uit onderzoek van NH Nieuws en Kieskompas. 

Daarmee beoordelen Amstelveners hun gemeentebestuur beter dan de inwoners van de meeste andere gemeenten hun college beoordelen. Alleen de colleges van Huizen, Hilversum en Heiloo worden door de inwoners capabeler geacht voor het bestuur van hun gemeente. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]