Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Meerderheid NH Nieuws-panel voor opvang Oekraïense vluchtelingen in eigen gemeente

8 maart 2022, 12.22 uur · Aangepast 8 maart 2022, 14.10 uur · Door Maarten Edelenbosch

Er is grote steun onder leden van het NH Nieuws-panel om Oekraïense vluchtelingen binnen hun gemeentegrenzen op te vangen. Dat blijkt uit onderzoek waaraan 1.479 mensen meededen. 

Vluchtelingen uit Oekraïne bij de Poolse grens - ACN Team

Meer dan de helft (58 procent) vindt in hoge tot zeer hoge mate dat dit moet gebeuren en 32 procent in redelijke mate. Enkele deelnemers zijn ook zelf aan het kijken of ze vluchtelingen kunnen opvangen. Tien procent vindt dat niet nodig. Die groep vindt vooral dat de Oekraïeners in de regio moeten worden opgevangen, zoals in Polen.

Ook zijn er meerdere panelleden die wel voor opvang zijn, maar er moeite mee hebben dat Oekraïeners voor hun gevoel meer welkom zijn dan andere vluchtelingen, zoals uit bijvoorbeeld Syrië.

Donaties en acties

Daarnaast hebben veel deelnemers geld gedoneerd aan internationale hulporganisaties. Maar ook lokale acties worden ondersteund. Zo worden er kleren en hulpgoederen ingezameld, maar bijvoorbeeld ook dierenvoer of medicijnen voor dieren.

Onder de ondervraagden is ook flinke woede over de inval van Rusland in Oekraïne. 93 procent veroordeelt die in hoge tot zeer hoge mate en 4 procent in redelijke mate. Drie procent heeft begrip voor militaire actie.

Of de genomen sancties tegen Rusland effect zullen hebben, betwijfelt bijna de helft (46 procent). Mensen uit die groep denken dat de president van Rusland, Vladimir Poetin, zich er weinig van aantrekt. Zelfs als ook Russische inwoners worden getroffen. 44 procent denkt dat het in redelijke mate helpt, en 10 procent gelooft in hoge tot zeer hoge mate in de effectiviteit.

Zorgen over veiligheid en prijzen

De NH Nieuws-panelleden maken zich ook zorgen over de veiligheid van de rest van Europa door het conflict. Bijna tweederde vindt dat in hoge tot zeer hoge mate. Daarnaast merken mensen indirect de effecten van de oorlog. En dan worden vooral de hoge energie- en brandstofprijzen genoemd. Al geven mensen ook aan dat het niet te vergelijken is met wat oorlogsslachtoffers moeten doorstaan. 

Verantwoording
Onder de 5.380 leden van het NH Nieuws-panel hielden we een enquête over hoe ze aankijken tegen het conflict in Oekraïne, de opvang van vluchtelingen en welke acties ze eventueel ondernemen. In totaal deden 1.479 mensen mee aan het onderzoek. 

Wil je ook meepraten over allerlei onderwerpen in Noord-Holland? Geef je dan hier op voor het NH Nieuws Panel. Je wordt dan eens per maand uitgenodigd voor onze enquêtes.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.