Ga naar Content

42 Oekraïense vluchtelingen opgehaald bij Poolse grens, 'gejuich bij Amsterdam'

Schipholmedewerkers uit Haarlem zijn gister naar Krakau in Polen gevlogen en daarna naar de grens met Oekraïne gereden om 42 vluchtelingen op te halen en naar Nederland te brengen. Na een busreis van ruim 20 uur kwamen zij vanmiddag aan bij een hotel in Badhoevedorp, waar de Oekraïners tijdelijk worden opgevangen.

Jacques Leijssenaar en Elisabetta Dell'Orto halen vluchtelingen op. - NH Nieuws

"Sommigen hebben maar een halve tas met spullen mee", zegt Maarten van As, directeur van luchtvrachtmaatschappij Air Cargo Netherlands (ACN). Hij regelt de actie vanuit Nederland. "Daar schrok ik heel erg van. Het geeft wel aan hoe de situatie daar op dit moment is."

De vluchtelingen die met de bus mee zijn gekomen, voornamelijk vrouwen en kinderen, komen uit Lviv en Charkov. Met de trein zijn zij naar Przemyśl, bij het grensgebied met Polen, gereden en daar opgevangen door een team van ACN.

Reis naar Poolse grens

"Daar komen nu ontzettend veel vluchtelingen aan", vertelt Van As. Vorige week startte hij al een geldinzamelingsactie onder de leden van ACN. "Dat ging meteen erg hard, er worden nog elke dag grote bedragen overgemaakt. Maar omdat het grensgebied met Polen nu volstroomt met vluchtelingen, wilden we nog meer doen."

En zo vertrokken er vorige week al twee collega's richting de Poolse grens. Volgens Maarten was het daar toen nog rustiger. "En de Oekraïners die er wel zaten, wilden graag daar blijven. Dichtbij hun familie. Maar dat hou je maar een paar dagen vol. Daarom kregen we de bus nu wel gevuld. Andere collega's van ACN zijn er gisteren heengegaan om de reis terug te begeleiden."

Bus met Oekraïense vrouwen en kinderen komt aan - Foto: NH Nieuws / Kimberley Luske

Jacques Leijssenaar en Elisabetta Dell'Orto reisden gisteren mee naar de grens met Oekraïne om de vluchtelingen daar met de bus op te vangen. "Ze zijn heel dankbaar dat wij dit gedaan hebben", aldus Leijssenaar. "Toen we eindelijk bij Amsterdam aankwamen, begonnen ze te juichen."

Vervolg

Sommige Oekraïners gaven al aan dat ze niet meer terug zouden willen als hun land in Russische handen valt, vertelt Leijssenaar. "Toen kwam wel het besef dat we deze mensen langer onderdak moeten bieden dan voor even. Sommigen willen hier een bestaan opbouwen."

Het team van ACN is met de overheid in gesprek over het vervolg van de opvang van de vluchtelingen. "Er is toegezegd dat ook na de eerste dagen voor een veilige opvang gezorgd gaat worden. Waar dat is, is nog even afwachten van wat de veiligheidsregio beslist", aldus Van As.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]