Goudhaantje Karlsson helpt AZ aan zege met dubbelslag in Nijmegen

Jesper Karlsson heeft zijn waarde vandaag nogmaals bewezen voor AZ. De Zweedse aanvaller scoorde twee goals en had zo een belangrijk aandeel in de winst van de Alkmaarders. Hakon Evjen maakte het feestje compleet door ook te scoren: 1-3.

Jasper Karlsson maakte in Nijmegen twee goals - Foto: Orange Pictures / Broer van den Boom

In vergelijking met de bekerwedstrijd tegen Ajax van donderdag waren er twee wijzigingen bij AZ. Owen Wijndal was geschorst wegens te veel gele kaarten. Hij werd vervangen door Aslak Fonn Witry. Zakaria Aboukhlal nam weer plaats op de bank, zijn plek werd ingenomen door Hakon Evjen. NEC begon feller aan de wedstrijd dan AZ, maar de Alkmaarders kwamen toch op voorsprong.

Jesper Karlsson volleerde de bal snoeihard achter Mattijs Branderhorst: 0-1. De aanvaller leek de bal mee te nemen met de hand, maar de VAR besloot om de goal goed te keuren. Na een halfuur kreeg Evjen een schotkans. Vanaf randje zestien schoot de Noor de bal over het doel. De thuisploeg drong vervolgens aan en schoot via Bart van Rooij net voorlangs. Pal voor rust kopte Rodrigo Guth uit een corner de gelijkmaker binnen: 1-1.

Bekijk hieronder de discutabele goal van Karlsson:

Na de rust kreeg NEC een kans via Souffian El Karouani die de bal bij de tweede paal voor de voeten kreeg. Hij tikte de bal naast. Karlsson ging op zoek naar zijn tweede treffer, maar zijn afstandsschot eindigde op de vuisten van Branderhorst. Uiteindelijk maakte Karlsson toch 2-1 met een schot van afstand dat de doelman van NEC niet kon keren. Hakon Evjen scoorde enkele minuten later 3-1 en leek het duel daarmee te beslissen.

Pascal Jansen analyseert de winst op NEC - NH Nieuws

NEC werd in de slotfase nog gevaarlijk. Zo moest Bruno Martins Indi een bal van de lijn halen na een fout van Yukinari Sugawara. Nog geen minuut later haalde Karlsson ook nog een bal van de lijn af. Hierna werden de Nijmegenaren niet meer gevaarlijk en ging AZ met drie punten terug naar Alkmaar.

Door de zege nadert de ploeg van Pascal Jansen Feyenoord tot op één punt. De Rotterdamers speelden gisteren namelijk 1-1 tegen FC Groningen.

Opstelling AZ: Vindahl; Sugawara, Hatzidiakos, Martins Indi, Witry; Clasie, De Wit (Sowah/64), Reijnders; Evjen, Pavlidis (Aboukhlal/64), Karlsson (Beukema/87)