Ga naar Content

Met twee busjes vol goederen naar Oekraïne en terug met vluchtelingen

Geen woorden maar daden. Dat is het motto van de Zaankanter Erwin Vinke en zijn oom Kees Kopper. Zij zamelen spullen en geld in die ze zelf naar de Poolse grens met Oekraïne willen brengen voor de vluchtelingen. Producten die in de eerste levensbehoeftes voorzien zoals luiers, babyvoeding, eten en drinken. Houdbare etenswaren en ook medicijnen.

Kees Kopper en zijn neef Ervin Vinke met hulpgoederen die zij zelf gaan brengen naar de Oekraïne - Foto: NH Nieuws

Actie

Kees en Erwin en twee vrienden willen de spullen brengen omdat ze met eigen ogen willen ervaren bij wie het terecht komt. "Ik was altijd iemand die goed wist hoe het moest", zegt Kees, "maar weinig deed. Nou moet het maar eens anders." En Erwin, die bij de politie werkt, keek naar de verschrikkelijke beelden op tv en dacht: 'ik moet zelf iets ondernemen'. Twee bussen hebben ze kunnen regelen, al 1600 euro ingezameld en bij plaatselijke supermarkten kunnen ze karren vol goederen ophalen. Komende woensdag willen ze vertrekken en op de terugweg vluchtelingen meenemen. Erwin: "Ik heb al een adres waar ze welkom zijn".

Erwin en Kees laden spullen in voor de vluchtelingen aan de Poolse grens - NH Nieuws

Huilen

De mannen willen met hun hulpactie niet andere, professionele hulpverleners aan de Poolse grens voor de voeten lopen. "Als dat zo mocht zijn, gaan we direct weg", zegt Erwin. Kees voegt er aan toe: "We willen de mensen helpen die nu erg ongelukkig zijn". Wat hun precies te wachten staat, weten ze niet. En Kees vraagt zich hardop af hoe hij zal reageren op huilende vrouwen en kinderen. "Misschien ga ik zelf wel huilen."

Ze zijn in ieder geval erg gemotiveerd om af te reizen en hopen dat er de komende dagen nog veel goederen en geld binnenkomt zodat ze met propvolle busjes hun avontuur kunnen beginnen. Klik hier voor een bijdrage.

 

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]