Ga naar Content

Westwoudse jongeren wonen noodgedwongen bij ouders: "Verenigingsleven valt weg"

Jongeren uit Westwoud trekken al langere tijd aan de bel, omdat er bijna geen nieuwe starterswoningen worden gebouwd of beschikbaar zijn. Voorbeelden van de schrijnende situaties zijn die van Jan de Boer (24) en Niels Reijn (27), die ondanks hun full-time baan, noodgedwongen nog bij hun ouders wonen. "Mijn hele leven is daar gevormd en daarom wil ik heel graag terug."

Niels Reijn (27) hoopt snel een eigen woning te vinden in zijn geboorteplaats - Foto: Tom de Vos

De Boer (24) groeide op in Westwoud, maar inmiddels woont hij samen met zijn ouders in Lutjebroek. Het liefst zou hij gisteren al in het bezit zijn van een eigen woning in zijn geliefde Westwoud, maar door de gestegen marktprijzen is dat voorlopig niet mogelijk. Vorig jaar september startte De Boer samen met andere vrienden een CPO-inititatief, in de hoop zo wel aan starterswoning te komen. "We zouden rond november een reactie krijgen van de gemeente", vervolgt De Boer. "Maar tot op heden hebben we nog steeds niks gehoord en ben ik bang dat het over de verkiezingen heen getild wordt."

Ook Niels Reijn (27) is de dupe van de krankzinnige woningmarkt. "Op zich heb ik thuis niks te klagen", vertelt Reijn in zijn ouderlijk huis. De moeder van Reijn lacht daarop en wuift triomfantelijk met haar armen in de lucht. "Maar tien jaar geleden had ik echt wel verwacht dat ik op mijn 27ste op mezelf zou wonen."

Tekst gaat verder onder video:

In Westwoud zijn er weinig starterswoningen te vinden - NH Nieuws

Wegvallen 

De onzekerheid op een toekomst in hun Westwoud treft beide jongeren hard en zorgt voor een dikke deuk in het vertrouwen van de lokale politiek. "Het verenigingsleven in Westwoud is heel rijk", lacht De Boer (24). "Dat gaat mij erg aan het hart. Mijn hele leven is daar gevormd en daarom wil ik heel graag terug." Ook voor Reijn (27) is het verenigingsleven erg belangrijk en ziet hij zichzelf nergens anders wonen dan Westwoud.

"De gemeente prees ons altijd voor ons bruisende 'verenigingsleven', maar dat maken ze op deze manier zelf een beetje stuk"

jan de Boer (24), woningzoekende

Zowel de jongeren als de ouders zijn bang dat het uiteindelijk ten koste zal gaan van het verenigingsleven van Westwoud. "De gemeente prees ons altijd voor ons bruisende 'verenigingsleven', maar dat maken ze op deze manier zelf een beetje stuk", vindt De Boer.

Beloftes

De jongeren zien in de toekomst graag meer vastberadenheid van de politiek. "Vier jaar geleden stond ook al in campagnes dat er huizen gebouwd zouden worden en dat er gezorgd ging worden voor de kleine kern", vervolgt De Boer. "Maar vervolgens is dat niet gedaan en daar zijn wij de dupe van." Ook Niels Reijn (27) vraagt zich af waarom er in andere dorpen rondom hem 'wel wordt gebouwd, terwijl er in Westwoud ook gewoon vraag naar is, maar gebeurt er eigenlijk niks.'

Jan de Boer (24) met zijn moeder op de bank in het ouderlijk huis in Lutjebroek - Foto: Tom de Vos

Gemeente

"Als wethouder ruimtelijke ordening en volkshuisvesting, maar ook als inwoner van onze prachtige gemeente deel ik de zorgen van de jongeren", aldus Yvonne Roos-Bakker. wethouder van Drechterland. "Voor hen is het lastig om in de huidige woningmarkt een betaalbare woning te kunnen vinden. Helaas kan de gemeente deze zorgen maar deels wegnemen. In het woonprogramma 2021-2025, dat door de gemeenteraad in oktober 2021 is vastgesteld, staat hoe we de komende ja­ren willen omgaan met de grote woning­vraag die er leeft."

Daarin staat onder andere dat nieuwbouwwoningen van alle segmenten gebouwd gaan worden, zodat er een doorstroom ontstaat op de huizenmarkt. Daarnaast zal bij de meer omvangrijke projecten – meer dan 25 woningen – minimaal 25 procent aan sociale huurwoningen gebouwd worden.

"Het uitwerken van de plannen heeft geen relatie met de verkiezingen"

Yvonne Roos-Bakker, wethouder drechterland

Over het CPO-project dat De Boer samen met andere initiatiefnemers vorig jaar startte, zegt de wethouder het volgende: "Wij hebben als gemeente te maken met een besluitvormingsproces dat veel tijd en capaciteit kost. Het uitwerken van de plannen heeft geen relatie met de verkiezingen. De selectie van een meer grootschalig woningbouwplan in Westwoud is vrijwel afgerond en wordt naar verwachting in de gemeenteraad van mei geformaliseerd. Vanaf dat moment wordt de planvorming van het gekozen plan versneld afgewerkt, waarbij een aandeel van woningen gericht op starters een uitgangspunt is."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]