Ga naar Content

Yara (20) en Maikel (18) bouwen Drebbel's houten duikboot na: "Een ervaring rijker"

Niet iedereen bouwt voor de lol een houten duikboot van de Alkmaarse wetenschapper Cornelis Drebbel na. Maar daar dachten Maikel (18) uit Zwaag en Yara (20) uit Hoorn anders over. Samen met vier andere studenten bouwden ze een replica na en met succes. 

Maikel (ladder) en Yara (rechts van hem) staan met hun medestudenten voor de onderzeeboot - Foto: Suzanne Dubbeldam

Want zo'n vierhonderd jaar later proberen zes studenten, van de mbo-opleiding Allround Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer, zijn duikboot na te bouwen.

In augustus begonnen ze met de bouw hiervan. De studenten moesten het vooral doen met beperkte documentatie en een plaatje van Drebbel's experiment onder de Theems, een rivier in het Verenigd Koninkrijk.

Vier maanden

Het bouwen duurde ruim vier maanden en is helemaal gemaakt van hout. De onderzeeboot werd op hun school in Heerhugowaard gebouwd. Bij de Koninklijke Marine in Den Helder werden de puntjes op de i gezet en kreeg de replica een heuse duiktest. "Het was gaaf om dat bij de marine te kunnen doen. We kregen er ook een rondleiding bij de Onderzeedienst", zo vertelt Yara.

Het bouwen van een onderzeeboot was voor Maikel en Yara een avontuur om nooit te vergeten. "Ik vond het geweldig", vertelt de Horinees opgetogen. "Zoiets maak je nooit meer mee en voor mij was dit een gouden kans."

De derdejaars studenten leerden onder meer lassen en lamineren, waarbij je dunne plakken hout op elkaar plakt, zodat je het in een bepaalde vorm kunt buigen. 

Hoewel Yara het toch een beetje spannend vond, is ze maar al te blij dat ze heeft meegedaan aan dit experiment. "Ik ben niet het type om aan een tv-programma mee te doen, maar was wel benieuwd hoe televisie wordt gemaakt. De opnames zijn gelukkig goed gegaan."

In de voetsporen van Drebbel

Ook voor Maikel uit Zwaag was het bouwen van een onderzeeër een belevenis. Toch begon hij niet onvoorbereid. Samen met zijn vader restaureerde hij al eerder een oude sleepboot uit 1903. "Ik wist al het een en ander van boten", geeft de Zwager toe. "Maar Drebbel kende ik nog niet."

Maikel is dan ook trots dat hij in de voetsporen is getreden van de wetenschapper uit Alkmaar. "Het resultaat mag er zeker wezen."

Want de boot ziet eruit zoals het origineel. "Ik heb veel geleerd, zoals met
handgereedschappen als hamer, handschaaf en beitel werken. Ook het samenwerken in een team was voor mij nieuw. Dat had ik nog nooit gedaan. Dat is goed gegaan en we houden er een mooie vriendschap aan over."

Benieuwd naar hoe dit experiment afloopt? Hun aflevering is vanaf 12 maart om 19.50 uur te zien op NPO 2.

Het origineel

In opdracht van de Engelse koning maakte wetenschapper Cornelis Drebbel tussen 1620 en 1624 de allereerste werkende duikboot. Met een twaalfkoppige bemanning voer de Alkmaarder in zijn houten duikboot enkele uren onder de Theems. De duikboot werd daarmee – voor zover bekend is – het 'eerste werkende onderwatervaartuig'. Volgens diverse historici is er namelijk voldoende documentatie beschikbaar om vast te stellen dat Drebbel's duikboot daadwerkelijk bestond en functioneerde.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]