Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Geteisterd kunstwerk bij Egmond aan Zee krijgt nieuwe bestemming: "Gun het rust"

2 maart 2022, 16.37 uur · Aangepast 3 maart 2022, 17.15 uur · Door Christian Olijve

Stairway to Ringo, het kunstpaard dat in Egmond aan Zee langs de weg staat, krijgt een nieuwe bestemming. Het kunstwerk werd afgelopen najaar van z'n vaste plek gehaald nadat het voor de zoveelste keer werd vernield. Inmiddels is het gerepareerd en krijgt het een plek bij Manege Groot aan de Herenweg in Egmond aan den Hoef, zo maakt de gemeente bekend.

Ruud Dekker

Het paard komt te staan in het weiland dat uitkijkt op de weg. "Daar wordt het vergezeld door de paarden van manege. Ab Groot van de gelijknamige manege verheugt zich op zijn komst en gunt het rust", aldus de gemeente Bergen.

Het kunstwerk stond bij de kruising Nieuwe Egmonderstraatweg / Sportlaan in Egmond aan Zee, maar werd tal van keren vernield. Zo werd het in de brand gestoken en om de haverklap beklad

Hufterproof

De gemeente Bergen dook al eens diep in de buidel om het omstreden kunstpaard van Egmond aan Zee te repareren en te verstevigen, wat 9.000 euro kostte. Het witte paard werd van massief beton gemaakt en het blauwe hondje op de rug was niet langer van plastic, maar van gietijzer. 

Rita Koppedraaijer van Hart voor Egmond zette zich jaren in om het beeld naar een andere locatie te krijgen. Volgens haar was de locatie niet optimaal gekozen en ze is dan ook blij dat het eindelijk een nieuwe plek heeft.

"Hij stond op een soort van 'heilige grond' van de Blauwe Paal in Egmond aan Zee. En tevens aan een kroegenroute. Niet handig! Inmiddels staat de Blauwe Paal op de juiste plek (die stond namelijk verkeerd) en de paal van blauwe mozaïek steentjes is ook opgeknapt", aldus Koppedraaijer.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]