Start van hoofdcontent

AMSTELVEEN

nl

Hulp voor Oekraïne: dit zijn de acties in Amstelland

3 maart 2022, 13.59 uur · Aangepast 8 maart 2022, 11.05 uur · Door Jouri Bakker

De oorlog in Oekraïne lijkt ons allemaal te raken. Hulpacties voor Oekraïeners schieten als paddenstoelen uit de grond, en bijna iedereen draagt z'n steentje bij door kleding, slaapzakken, houdbaar voedsel en andere basisbenodigdheden te doneren. NH Nieuws zet de initiatieven in Amstelland voor je op een rij.  

Foto: Hulpactie voor Oekraïne in Amstelveen - NH Nieuws

De van oorsprong Russische masseuse Emma heeft tot en met vandaag (2 maart) in haar Amstelveense appartement spullen ingezameld voor Oekraïners. Ze werd daarbij geholpen door haar Oekraïense vriendin Olga, die al een tijdje in Nederland woont. Olga maakt zich grote zorgen om haar familie, met name om haar broer, een militair die in Kiev woont. 

De inzameling liep storm - zelfs de badkamer was tot de nok toe gevuld - maar is inmiddels beëindigd. 

Het Amstelveens Poppentheater zamelt knuffels en kinderpleisters in voor Oekraïense kinderen. De knuffels mogen maximaal 20 centimeter lang zijn. De bak staat er tot 27 maart.

Help for Ukraine! 

Twee Amstelveense Oekraïeners uit de regio hebben de afgelopen dagen thuis goederen ingezameld. De goederen worden naar de Pools-Oekraïense grens vervoerd, waar ze aan lokale stichtingen worden overhandigd. 

Ze zamelen de spullen met liefde in, maar zijn enigszins overdonderd door het enorme succes van de actie. Aan hun dagelijkse bezigheden komen ze amper toe, zo laten ze NH Nieuws weten. Daarom hebben we op hun verzoek hun namen en adresgegevens onleesbaar gemaakt. Ze raden mensen die willen doneren hun spullen bij een van 'de grotere inleverpunten in te leveren'. 

Foto: Hulpactie Oekraïne blur

H-artForUkraine

Net als vele andere theaters in Nedeland zamelt Schouwburg Amstelveen op 4, 5 en 6 maart geld in. Het geld gaat naar het Les Kurbas Academic Theater in de Oekraïense stad Lviv.

In dat theater worden momenteel geen voorstellingen opgevoerd, maar vluchtelingen opgevangen, die vervolgens de grens worden overgeholpen. De schouwburg zelf doet ook een duit in het zakje door het gedoneerde bedrag te verdubbelen. 

Oekraïense zondagsschool

De Oekraïense zondagsschool in Amstelveen is in deze tijd meer dan een school. Het is ook plek van waaruit hulp wordt gecoördineerd en waar je Oekraïners terechtkunnen voor een luisterend oor, vertelt Vitaly Tonenchuk van de stichting Oekraïners in Nederland.

Oekrainers vinden steun bij zondagsschool - NH Nieuws

Dit artikel wordt voortdurend aangevuld met nieuwe initiatieven. Tip de redactie via [email protected].

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]