Ga naar Content

Pas op voor afgevlakte duinen: "Als het uitdroogt, valt het naar beneden"

Door de stormen van de afgelopen tijd, is een groot deel van de duinen aan de kust van Noord-Holland afgevlakt. Hierdoor kan het erg gevaarlijk zijn om onder de duinen te gaan zitten, ook al doen mensen dit wel. "Als het naar beneden valt, ben je ineens je kinderen kwijt onder het zand."

Instortingsgevaar van duinen - NH Nieuws

Strandvonder Dirk Bakker demonstreert het instortingsgevaar bovenop een duin. "Kijk, als ik op dit kantje ga staan, dan dondert het zo naar beneden." Een deel van de duin valt inderdaad naar beneden, met Bakker er achteraan. "Zie je, als dat uitdroogt dan gaat het nog sneller", zegt hij als hij beneden staat.

"Mensen gaan lekker uit de wind zitten met hun maxi-cosi ernaast"

Dirk bakker, strandvonder

"Hier zie je een afslagkant van een metertje of drie", zegt Bakker wijzend naar een duin. "Maar er zijn hier afslagkanten van een meter of zes geweest." Ook vertelt hij over afgevlakte duinen van een twaalf meter hoog. "Dat is toch wel gevaarlijk."

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: Dirk Bakker

Uit de wind

Bakker heeft al meerdere keren mensen weggestuurd die tegen de duinen aan zaten. "Mensen met kleine kinderen gaan hier lekker uit de wind zitten. Zetten hun maxi-cosi ernaast. Als de duinen dan uitdrogen, klapt het zo naar beneden. Dan denk je: waar is mijn kind, en waar ben ik zelf?"

De gemeente Castricum heeft in elk geval een groot deel van de duinen onderuitgehaald. "Dat hebben ze heel netjes gedaan. Het gevaar is hiermee dus geweken", aldus Bakker. De gemeente kan alleen niet op alle plekken iets aan het gevaar doen. Daarom is het nog altijd zaak om goed uit te kijken op het strand.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]