Ga naar Content

Aanschuifbuffet helpt tegen eenzaamheid: “Ik zit thuis altijd alleen”

Elke maand wordt er in De Schoof in Wervershoof een aanschuifbuffet georganiseerd. Een club van ongeveer tien vrijwilligers zorgt dat er een maaltijd klaarstaat voor eenieder die maar aan wil schuiven. Op dit moment zijn het vooral ouderen die aanschuiven. "Je merkt gewoon dat de mensen het echt nodig hebben", vertelt een vrijwilliger. Verslaggever Sander Huisman schoof aan en sprak met vrijwilligers en bezoekers.

Het aanschuifbuffet is ooit ontstaan uit een initiatief van de gemeente Medemblik in verschillende buurtcentra, maar doorgezet door een enthousiaste groep vrijwilligers. Na elk diner bespreekt de groep wat er op het menu zal staan de volgende keer. Veelal maaltijden die de mensen zelf thuis niet maken: wat Mexicaans, Indonesisch of rijkgevulde salades.

Een deel van de mensen die aanschuift, blijft hangen nadat ze die middag gesjoeld hebben. Als de andere mensen binnenkomen, is het dus al een gezellige aangelegenheid van de leden van de sjoelclub die zijn blijven hangen.

Artikel gaat verder onder de foto:

Emmie eet mee bij het Aanschuifbuffet in de Schoof in Wervershoof - Foto: Sander Huisman / WEEFF

Hoewel mensen van alle leeftijden zouden mogen blijven eten, zijn het nu vooral zeventigplussers die anders alleen moeten eten. Een aantal geeft aan dat het anders behoorlijk eenzaam kan zijn om in je eentje thuis een maaltijd te eten.

Bekijk hier alle afleveringen van de serie 'Sander Op Pad in West-Friesland'.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]