Actiegroep Extinction Rebellion organiseerde maandag een demonstratie voor de deur van kantoor van het Russische gasbedrijf Gazprom aan het Museumplein. De groep roept de Nederlandse overheid op om te stoppen met het investeren in Gazprom, omdat hiermee volgens hen de oorlog van Poetin wordt gefinancierd.
De actiegroep roept iedereen op om de samenwerking met Gazprom te beëindigen. "Gazprom is in handen van de Russische staat en vormt momenteel de voornaamste bron van inkomsten in Rusland. Deze oorlog, Poetins oorlog, wordt gespekt door de verkoop van olie gas en kolen en daarin heeft Nederland ook een rol", zegt Ilse Oldenburg van Extinction Rebellion.
"We moeten hem raken waar het kan en dat is bij zijn geld"
Volgens één van de demonstranten is de boycot Gazprom dé manier om Poetin in de weg te zitten. "Gazprom financiert de oorlog van Poetin. Er gaat bijna een miljard per dag naar zijn oorlog. We moeten hem raken waar het kan en dat is bij zijn geld. Dit moet echt stoppen."
Het Russische bedrijf wint op de Noordzee gas en olie, heeft een groot aandeel in de Nederlandse gasopslagcapaciteit en levert gas aan onder andere gemeenten en waterschappen. "Het gaat niet alleen om importeren, maar ook om de doorvoer van het gas", zegt Oldenburg. Nederland is voor vijftien procent afhankelijk van gas dat uit Rusland afkomstig is, maar dat kan anders volgens de demonstranten: " Nederland is niet zo verschrikkelijk afhankelijk van Gazprom, daarom kunnen we ook makkelijk stoppen. Gewoon een beetje gas minder, de druk wat omlaag en we zijn er van af."
De gemeente Amsterdam en het waterschap doen er zo veel mogelijk aan om Amsterdam en omgeving zo min mogelijk afhankelijk te maken van buitenlandse bronnen. "Zo is er in de Houthavens een nieuwe groengasinstalatie die gas fabriceert uit zuivering van het riool", laat het waterschap Amstel, Gooi en Vecht weten.
Warme truien
Volgens een andere demonstrant zijn er genoeg oplossingen: "Er zijn duurzamere bronnen, we hebben windenergie en zonne-energie. We kunnen warme truien aantrekken bijvoorbeeld. Ik denk dat we zonder of met minder gas kunnen."
Oldenburg ziet in dat duurzame energiebronnen tijd kosten en er ook aan de korte termijn gedacht moet worden: "Er moet nu ingezet worden op energiebesparing en het importeren vanuit andere landen om de klap op de korte termijn op te vangen. Maar het is ook belangrijk om te kijken naar de lange termijn, wat jaren lang niet is gedaan door de overheid."
💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?
- Blijf op de hoogte via nhnieuws.nl/amsterdam
- Mail je tips naar [email protected]
- Praat mee en deel jouw nieuws in onze speciale Amsterdamse Facebookgroep!
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]