Ga naar Content

West-Friesland zet zich in voor Oekraïne en stuurt goederen

In West-Friesland zijn verschillende initiatieven gestart om kleding en andere spullen in te zamelen voor inwoners van Oekraïne. Onder meer in Venhuizen, Andijk, Hensbroek, De Goorn, Medemblik en Zwaag kunnen goederen worden gedoneerd. “Als het zo goed blijft gaan, moeten we op zoek naar een grotere ruimte.”

Vrijwilligers zijn druk in de weer om de vrachtwagen bijtijds vol te krijgen met de verkregen spullen - Foto: Tom de Vos

Alwina Ossa Dolja woont al 25 jaar in Nederland en zamelt in Venhuizen medicijnen in. Denk aan verband, alcohol, latex handschoenen en paracetamol. “Alle beetjes helpen, vandaar deze oproep”, zegt ze op Facebook. Over drie dagen gaan twee ambulances, aangeschaft door in Nederland woonachtige Oekraïners, richting het getroffen land. De medicijnen kunnen worden achtergelaten op de Visser-Roosendaalstraat 79.

Ook in Andijk richt de aandacht zich op medische spullen. Op de Kleingouw 197 worden deze ingezameld in een metalen kist, die achter het huis staat. De eerste donaties, waaronder krukken, zijn al gebracht

Koggenland

In de gemeente Koggenland is een grote inzameling gestart. Initiatiefneemster is Marjolijn Sleven uit De Goorn, die aansluiting vond bij Marcella Klaver van ‘t Stolpie in Spierdijk. “De kinderen van Marjolijn werden erg verdrietig van de beelden op televisie en vroegen zich af wat we konden doen. Zodoende vroeg Marjolijn of ik ook wilde helpen. Dan kun je natuurlijk geen nee zeggen. Ik heb hier wat ruimte voor opslag, dus dat komt mooi uit.”

Afgelopen zaterdag werd de actie gestart en al snel werd duidelijk dat het initiatief breed wordt gedragen. Er wordt van alles gebracht, merkt Marcella. “Denk aan wollen dekens, kleding, pakken met luiers, medicijnen. Eigenlijk alles wat bruikbaar is. We richten ons voornamelijk op spullen voor de kinderen, maar er worden ook goederen voor volwassenen gebracht. Het gaat hartstikke goed.”

Ingezamelde spullen voor Oekraïne - Foto: Aangeleverd / Marjolijn Sleven

De goederen worden overgedragen aan Stichting Platform Samenwerking Nederland-Oekraïne, van Bob Wouda. “Zij zorgen ervoor dat het op de juiste plek terecht komt. De eerste vracht met goederen gaat vandaag weg.” Inleveren kan bij 't Stolpie (Noord-Spierdijkerweg 200, Spierdijk), Tulpenhof 7 in De Goorn. Dit kan ook op Peuterspeelzaal De Berkabouter, op  Kerkebuurt 156 in Berkhout. Inleveren kan op alle ochtenden, behalve op woensdag.

Stichting Kledingbank Medemblik heeft zich bij de actie in De Goorn aangesloten. Kleding wordt ingezameld aan het Hazepad in Opperdoes. Dit kan op woensdag en vrijdag tussen 9 en 11.30 uur.

In Obdam worden spullen ingezameld door Angeline van Kampen en Bart Strooper. De eerste vracht is al vertrokken, volgende week volgt een nieuwe lading.  De spullen kunnen worden ingeleverd op Dorpsstraat 111.

Inzameling in Zwaag

Grazyna Grzeszczuk komt uit Polen en woont al jaren in Bovenkarspel. Ook zij zet zich in, samen met haar zus, voor Oekraïense vluchtelingen die naar haar geboorteland komen. “Wij kennen veel Oekraïeners, die hier wonen. Het is echt een drama. De mensen die op de vlucht zijn, hebben weinig tot niks. Dit is het enige dat we kunnen doen.”

Etenswaren met een lange houdbaarheidsdatum, kleding en overige spullen kunnen gebracht worden op De Oude Veiling 44 in Zwaag. Ook hier slaat de inzameling slaat meteen goed aan. “Ik had dit nooit verwacht. Als het zo doorgaat, moeten we op zoek naar een grotere ruimte om de spullen op te kunnen slaan. We hebben gelukkig een afspraak met twee transportbedrijven kunnen maken. Zij brengen de spullen gratis naar Polen. Daar zijn we heel blij mee.”

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]