Ga naar Content

Hermitage spreekt zich uit tegen oorlog in Oekraïne: "Ontzet over de inval"

De Hermitage Amsterdam heeft zich uitgesproken tegen de oorlog in Oekraïne. Het museum aan de Amstel is een dependance van het gelijknamige museum in Sint-Petersburg en een deel van de collectie is dan ook Russisch georiënteerd. De Hermitage Amsterdam heeft altijd een tentoonstelling van de Hermitage uit Sint-Petersburg. Die tentoonstelling blijft gewoon te zien, laat het museum aan weten.  

Foto: Wikipedia Creative Commons

"Stichting Hermitage Amsterdam is ontzet over de inval in Oekraïne", is te lezen in een statement van het museum op Facebook. "We veroordelen deze ten zeerste. We herkennen ons in de verklaringen van de Nederlandse regering. We volgen het nieuws op de voet."Premier Rutte veroordeelde de inval afgelopen week "ten scherpste". 

Tentoonstelling blijft te zien

In een nadere reactie aan AT5/NH Amsterdam laat de Hermitage weten dat er in de huidige collectie geen link met de actualiteit gemaakt zal worden. "Wij zijn een museum. We hebben een statement uitgebracht en dat is alles wat we erover willen zeggen. Het moet niet over ons gaan." Ook blijft 1 euro van elk verkocht ticket naar de Hermitage in Sint-Petersburg gaan.

"Onze gedachten zijn bij de slachtoffers in Oekraïne", zegt de Hermitage. "Verder moeten we het afwachten. We willen niet speculeren over de toekomst." De tentoonstelling "De Russische avant-garde", uit de Hermitage in Sint-Petersburg blijft dus gewoon te zien in de Amsterdamse Hermitage. 

Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum huurt sinds 2014 een van de vleugels van de Hermitage en zal er vanwege een verbouwing vanaf aanstaande zaterdag in het geheel naartoe verhuizen. "De band tussen de Hermitage Amsterdam en Rusland is onmiskenbaar aanwezig. Het is dan ook begrijpelijk dat we vanuit verschillende kanten vragen krijgen over onze relatie met de Hermitage Amsterdam", zegt een woordvoerder van het Amsterdam Museum tegen AT5/NH Amsterdam.

"Als centrale en inclusieve instelling in de Amsterdamse kunst-, cultuur- en erfgoedsector nemen wij onze verantwoordelijkheid en een duidelijk standpunt in", zegt de woordvoerder van het museum verder. "De komende periode zullen we tijdens alle evenementen die we organiseren aandacht vragen voor de situatie in Oekraïne en richten we in onze Amsterdam Museum-vleugel een ruimte in waarin bezoekers hun verhalen over Oekraïne en reacties op de oorlog kunnen delen. Ook heeft het Amsterdam Museum de deelname aan activiteiten in en met Russische musea teruggetrokken."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]