Ga naar Content

KLM schrapt voorlopig alle vluchten naar Rusland

KLM vliegt de komende zeven dagen niet naar Rusland. Bovendien vermijdt de maatschappij het Russische luchtruim op routes naar Azië. KLM heeft vandaag twee vliegtuigen laten terugkeren en vier vluchten geannuleerd vanwege sancties die Europa aan Rusland heeft opgelegd. 

Een Boeing 787-9 Dreamliner van KLM nadert Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Vanmiddag liet KLM twee vluchten naar de Russische hoofdstad Moskou en naar Sint-Petersburg boven Rusland omdraaien en terugkeren naar Schiphol. Het toestel dat op weg was naar Moskou heeft een extra tussenstop moeten maken in Kopenhagen.

De reden voor de omleidingen zijn Europese sancties die luchtvaartmaatschappijen voorlopig verbieden reserveonderdelen voor vliegtuigen naar Rusland te vervoeren. Dat betekent ook dat als een KLM-vliegtuig pech heeft in Rusland, het niet meer mogelijk is om onderdelen te sturen.

KLM wil ook voorkomen dat vluchten naar Azië een ongeplande tussenstop moeten maken in Rusland en houdt ze daarom liever aan de grond op Schiphol. Vandaag werden daarom de vluchten naar Japan en Zuid-Korea geannuleerd. De komende zeven dagen vliegt KLM niet naar en over Rusland.

Aeroflot

Passagiers kunnen voorlopig ook niet meer met een KLM-ticket vanaf Schiphol vliegen met de Russische maatschappij Aeroflot. KLM en Aeroflot zijn partners en maken deel uit van de Skyteam-alliantie, een samenwerkingsverband van 19 luchtvaartmaatschappijen. Volgens een woorvoerder van KLM geldt de maatregel voor nieuwe boekingen.

Delta Air Lines, dat ook lid is van Skyteam, een grote basis op Schiphol heeft en een belangrijke partner van KLM is, had de samenwerking met Aeroflot vrijdag al opgeschort.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]