Ga naar Content

Opnieuw protest tegen beeld J.P. Coen: "Je kunt ons het hele jaar door verwachten"

Op de Roode Steen in Hoorn is vandaag opnieuw gedemonstreerd tegen het standbeeld van J.P. Coen door actiegroep We Promise. De demonstratie trok zo'n tien mensen. Een maand geleden stond de groep ook al op het plein. De groep geeft vandaag aan de komende tijd vaker naar het plein te willen komen.

Coen protest - NH Nieuws

De tien demonstranten verzamelden iets voor 12.00 uur bij het station. Met trommels en spandoeken verplaatste de groep zich vervolgens naar de Roode Steen, waar ze twee uur bleven staan. "We staan hier omdat J.P. Coen genocide heeft gepleegd", vertelt Merve Kacmis van We Promise vandaag. 

De actiegroep strijdt tegen racisme en discriminatie in West-Friesland. De organisatie wil het beeld niet helemaal verwijderen. Ze pleiten ervoor om het standbeeld te verplaatsen naar een museum, waar het voorzien kan worden van de juiste context.

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

Foto: Jorik Simonides / WEEFF

"Zolang er hier een massamoordenaar op een sokkel verheven wordt, vinden wij het belangrijk om een tegengeluid te bieden", vervolgt Kacmis. De protestgroep is van plan vaker naar het plein te komen: ze roepen 2022 uit tot 'protestjaar'. "Je kunt ons hier het hele jaar door verwachten", aldus Kacmis.

Trommels en fluitjes

De groep bleef uiteindelijk twee uur met trommels en fluitjes op het plein aanwezig. De groep scandeerde "Weg met J.P. Coen." De gehorige demonstratie zorgde hier en daar voor de nodige ergernis op het plein. De terrassen rond de Roode Steen zaten vol, op de zonnige zaterdagmiddag. 

"Zolang er een massamoordenaar op een sokkel verheven wordt, bieden wij tegengeluid"

Merve Kacmis, We Promise

Al na tien minuten beginnen terassbezoekers te roepen. Een enkeling spreekt de demonstranten rechtstreeks aan op het geluid. "Ik vind het heel storend", vertelt een terrasbezoeker, nadat hij naar de groep roept dat ze beter weg kunnen gaan. "Je mag demonstreren, maar ze krijgen nu niemand mee. Volgens mij vallen ze vooral mensen lastig."

"Ik vind het waardeloos", verklaart een andere omstander. "Dit is de geschiedenis. Wat geweest is, is geweest." 

Toch is de demonstratie, die tot 14:00 uur duurde, rustig verlopen. Wanneer de groep weer naar het plein komt, wil de beweging nog niet zeggen. Wel zeggen ze de komende tijd vaker aanwezig te zijn. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]