Ga naar Content

KLM-vluchten naar Moskou en Sint Petersburg boven Rusland omgekeerd

Twee vluchten van KLM naar Moskou en Sint Petersburg zijn vanmiddag rond 15.15 uur boven Rusland omgekeerd. Een van de toestellen is uitgeweken naar Kopenhagen. Volgens een woordvoerder van KLM zijn Europese sancties de reden voor de omleidingen.

Een Boeing 737-800 van KLM stijgt op vanaf de Polderbaan op Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Steeds meer Europese landen stellen een overvliegverbod in voor vliegtuigen van Russische luchtvaartmaatschappijen. Dat geldt nog niet voor Nederland. Zojuist nog is een passagierstoestel van de Russische maatschappij Aeroflot geland op Schiphol.

KLM laat in een verklaring weten de vliegtuigen meteen te laten terugkeren vanwege een Europees sanctiepakket. Er mogen geen vliegtuig-reserveonderdelen meer naar Rusland worden gestuurd. Zou een toestel een technisch mankement op een Russische luchthaven krijgen, dan mag KLM voor een reparatie geen onderdelen invliegen. De maatschappij kan daardoor de terugvlucht niet garanderen.

Andere vluchten

Het is nog niet duidelijk of de KLM-vluchten na vandaag alsnog naar Rusland mogen vertrekken. Ook is het niet bekend of KLM haar vluchten van en naar Azië nog over Russisch grondgebied laat vliegen.

Volledige verklaring KLM

"KLM heeft besloten de vluchten die vandaag gepland stonden naar Sint-Petersburg en Moskou te laten omkeren.

Directe aanleiding hiervoor is het feit dat er door het sanctiepakket dat in Europees verband is afgesproken geen reserve vliegtuigonderdelen meer naar Rusland mogen worden gestuurd, ook niet voor eigen gebruik.

Dat betekent dat wij niet meer kunnen garanderen dat vluchten naar Rusland veilig terug kunnen keren. Wat dit betekent voor vluchten na vandaag en vluchten die gepland stonden over Rusland te gaan vliegen wordt op dit moment onderzocht."

KLM had eerder deze week al een van de twee dagelijkse vluchten naar Moskou geschrapt. Omdat de maatschappij haar bemanningsleden niet meer in Rusland wilde laten overnachten, werd de avondvlucht (die de volgende ochtend terugkeert naar Schiphol) voorlopig geannuleerd. Naar Sint Petersburg wordt doorgaans drie keer per week gevlogen.

Kiev

Ook op de Oekraïense hoofstad Kiev werd al twee weken niet meer gevlogen. Er geldt een vliegverbod in het gehele luchtruim van Oekraïne.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]