Start van hoofdcontent

Gooi

NL
V

Hilversums raadhuis kleurt blauw-geel: 'Sterk betrokken bij Oekraïne door speciale band'

26 februari 2022, 11.24 uur · Door Sjoerd Stoop

Het Hilversumse raadhuis kleurt 's avonds blauw en geel, de kleuren van de Oekraïense vlag. Hilversum spreekt daarmee haar steun uit naar het Oekraïense volk na de Russische inval eerder deze week. Naast het raadhuis kleuren ook de gemeentewerf en de Joost den Draaijerrotonde naast het Mediapark blauw-geel.

Gemeente Hilversum

Hilversum voelt zich sterk betrokken bij het Oekraïense volk. "De situatie raakt ons diep. Het is schokkend te zien dat Oekraïense grenzen niet zijn gerespecteerd. Het leed onder de inwoners is groot", weet burgemeester Gerhard van den Top. 

Hilversum volgt met het blauw-geel gekleurde raadhuis het voorbeeld van andere gemeenten. Verspreid door heel het land kleuren onder meer gemeentehuizen, kerken en andere beeldbepalende gebouwen blauw-geel of wappert de Oekraïense vlag. 

Speciale band na vliegramp

Toch is de steunbetuiging van Hilversum extra bijzonder. De gemeente heeft een speciale band met Oekraïne door de ramp met de MH17, meer dan zeven jaar geleden. Dat vliegtuig stortte neer boven Oekraïne nadat het uit de lucht werd geschoten. Vijftien Hilversummers kwamen daardoor om het leven. Elk jaar bloeien er Oekraïense zonnebloemen door heel Hilversum - opgewekt uit zaadjes vanaf de rampplek - om de slachtoffers te herdenken. 

Met de steunbetuiging wil Hilversum aan Oekraïne en haar volk, en de Hilversumse Oekraïners, laten weten mee te leven. Burgemeester Van den Top: "Met de bijzondere verlichting geven we symbolisch uitdrukking aan de gevoelde solidariteit met de inwoners van Oekraïne en willen we laten zien dat we meeleven."

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]