Ga naar Content

Waterschappen over contract met Russische gasleverancier: 'Uitzoeken wat te doen'

Twee waterschappen in Noord-Holland, Rijnland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), krijgen gas van de Russische gasleverancier Gazprom. De andere waterschappen maken voor zover bekend geen gebruik van gas van Gazprom.  Waterschap Rijnland zegt zich "te beraden over het contract met Gazprom."

Foto: Adobe Stock

Een online petitie over de contracten van waterschappen en gemeenten met het Gazprom is binnen twee dagen bijna 45.000 keer getekend. Uit onderzoek van Follow the Money bleek eerder dat ruim de helft van de waterschappen een contract heeft met het Russische gasbedrijf.

Waterschap Rijnland laat aan NH Nieuws weten dat ze zich aan het beraden zijn over het contract met Gazprom. "We zijn nu aan het uitzoeken wat we kunnen doen. En wat de consequenties zijn", zegt de woordvoerder.

"We kijken ook wat de Rijksoverheid hierin besluit"

woordvoerder Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

De woordvoerder van HHNK bevestigt dat het waterschap een contract heeft met Gazprom. "De situatie is heel zorgelijk en we houden het in de gaten. We kijken ook wat de Rijksoverheid hierin besluit." 

De Unie van Waterschappen reageert ook op de online petitie. Tegen NH Nieuws zegt de unie dat ze in overleg zijn met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. "We zijn nu aan het inventariseren welke waterschappen een contract met Gazprom hebben", zegt een woordvoerder. "Ook vragen we aan het ministerie welke alternatieven er mogelijk zijn. Sommige alternatieve gasleveranciers hebben namelijk ook Russisch gas."

Van het gas af

Beide waterschappen in Noord-Holland willen ook benadrukken dat ze sowieso geheel van het gasgebruik af willen. "Het niet meer gebruiken van gas was al een doel", zegt Rijnland. "In 2025 willen we van het gas af", zegt de woordvoerder van HHNK. "Dat besluit hebben we al eerder genomen en de situatie in Oekraïne onderschrijft dit."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.