Ga naar Content
West-Friesland

Hoornse politiek: "Het is nu tijd voor echte oplossingen voor Kersenboogerd"

26 februari 2022, 12.02 uur · Aangepast 26 februari 2022, 12.28 uur
Door: Chantal Bos · Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

Van 'rigoureuze stadsvernieuwing' tot een 'harde aanpak van straatintimidatie', nagenoeg alle Hoornse fracties zijn het erover eens dat er meer moet gebeuren in het centrumgebied van Kersenboogerd met oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen. Maar wat gaan de partijen daaraan doen? 

"De huidige 'maatregelen' zijn inefficiënt gebleken. Dus toegeven dat huidig beleid heeft gefaald. Het is nu tijd voor echte oplossingen", zegt De Realistische Partij (DRP), op de vraag van NH Nieuws en Kieskompas hoe zij de veiligheid en leefbaarheid van de wijk Kersenboogerd willen verbeteren. 

DRP ziet met name 'rigoureuze stadsvernieuwing van het centrumgebied' als dé oplossing. "Dus grote delen slopen en opnieuw beginnen. Nog meer ouwehoeren en het opstellen van nog meer nota's en visies, daar is deze wijk niet mee geholpen."

De plannen om het centrumgebied op de schop te gooien zijn niet van vandaag en vergen een lange adem. Nagenoeg de helft van de inwoners is ontevreden over wat het gemeentesbestuur doet om de overlast in centrumgebied Kersenboogerd terug te dringen en het gebied leefbaar te houden. Zo blijkt uit onderzoek van NH Nieuws en Kieskompas

"Nog meer ouwehoeren en het opstellen van nog meer nota's en visies, daar is deze wijk niet mee geholpen"

De Realistische Partij

Eénhoorn wil dan ook op korte termijn investeren in bestrijding van overlast en onveiligheid in het centrumgebied. "Aanpakken van de openbare ruimte en verlichting. En als belangrijkste ook het gesprek aangaan met bewoners." 

Voor D66 staat Kersenboogerd op nummer één als het gaat om het opknappen van wijken in Hoorn. "Vooral het stationsgebied moet volledig op de schop. De verdeling tussen huur- en koopwoningen moet voor de middellange termijn beter verdeeld."

Meer handhaving

Liberaal Hoorn ziet de oplossing in meer politieinzet. "Bewoners durven s'avonds niet meer over straat, het aantal straatroven in onze stad is vier keer zo hoog als gemiddeld in Nederland. [...] We willen Hoorn weer veilig maken door te investeren in meer menskracht voor politie en handhavers en politie weer te verankeren in de woonwijk. Dus: meer handhavers rondom Betje Wolffplein, meer cameratoezicht op strategische plekken in Kersenboogerd en een harde aanpak van straatinitmidatie.

Hoorn Lokaal ziet cameratoezicht meer als noodzakelijke aanvulling op de veiligheid rondom het station. "Het werkt preventief en helpt bij opsporing. De voordelen van cameratoezicht wegen wat ons betreft dan ook zwaar".

Geen tijdelijk 'lapmiddel'

Nog altijd is voorkomen beter dan genezen, zo vindt Groenlinks. "Natuurlijk moeten criminaliteit en overlast worden aangepakt. Maar als je denkt dat je alles met een paar extra camera's en BOA's oplost, sla je de plank volkomen mis.". De partij vindt het tijd dat mensen 'echte oplossingen en verbeteringen' te zien krijgen. "Door slecht beleid is daar bij het station een groep kwetsbare mensen bij elkaar gekomen. Armoede en eenzaamheid als gevolg van rechts "zoek het maar uit" beleid, heeft de situatie verergerd."

Lees ook

Groenlinks wil vooral inzetten op het voorkomen van criminaliteit, armoede en eenzaamheid. "En dat gaat geld en tijd kosten. Dat is het eerlijke verhaal, op een menselijke manier en geen tijdelijk lapmiddel maar een duurzame oplossing."

De goeie weg is volgens het CDA al wel ingezet. "Kersenboogerd heeft een actief bewonersoverleg en een actieve jeugdcoördinator. In samenspraak met hen kunnen de juiste initiatieven worden doorontwikkeld of opgestart."

Vergroenen en schoonhouden

PvdA wil de Kersenboogerd flink onderhanden nemen en somt daarbij onder meer op: "Renoveren, slopen en nieuwbouw, het vergroenen en moderniseren van de buitenruimte bij Betje Wolfplein en het tegengaan van zwerfafval". 

Dat laatste is al tijden een ergenis van de wijkbewoners. Die daarom ook zelf in actie komen om de openbare ruimte netjes te houden. "Als een wijk schoon is, is deze ook een stuk veiliger. Daar geloof ik in", zegt bewoner Margreet Aartsen. 

Zowel Fractie Tonnaer als Hoorn Lokaal zien heil in haar idee van een 'wijkconciërge'. Ook al kwam dat in 2019 nog niet van de grond. Tonnaer: "Wij steunen het idee voor een wijkconciërge. Deze is het eerste aanspreekpunt van de gemeente en de wijkbewoners. Deze is werkzaam vanuit het Wijklab."

Lees ook

Verantwoording onderzoek
Deze gegevens zijn gebaseerd op online onderzoek van het onderzoeksinstituut Kieskompas. Het onderzoek is uitgevoerd tussen 5 januari 2022 en 13 januari 2022. Om de resultaten generaliseerbaar te maken voor de inwoners van Noord-Hollandse gemeenten, zijn de resultaten voor elke gemeente door weging gecorrigeerd op de kenmerken leeftijd, geslacht en opleiding.
 
Bekijk hier de volledige verantwoording van Kieskompas.