Ga naar Content

Opgedoken voorwerpen uit Slag in de Javazee naar Marinemuseum Den Helder

Twee granaathulzen, een wijnfles, en een afsluiter. Deze vier zogenaamde artefacten, gevonden op wraklocaties in de Javazee, zijn naar Nederland gebracht en zullen te zien zijn in het Marinemuseum in Den Helder. Bij de Slag in de Javazee in februari 1942 werden drie Nederlandse schepen tot zinken gebracht. Daarbij kwamen 915 bemanningsleden om het leven.

Foto: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Tijdens de Slag in de Javazee probeerde een Nederlands eskader onder leiding van Karel Doorman, samen met Amerikaanse, Britse en Australische schepen, een Japanse invasie van Java te voorkomen. De Nederlandse schepen Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. Java en de torpedobootjager Hr. MS Kortenaer gingen bij de slag op 27 en 28 februari 1942 ten onder. 

De voorwerpen werden op de wraklocaties gevonden tijdens een onderzoek in 2016 door het Karel Doorman Fonds. Toen werd vastgesteld dat de wrakken grotendeels verdwenen waren. Een Nederlands-Indonesisch onderzoek stelde later vast dat de wrakken illegaal waren geborgen voor de waarde van het ijzer en staal. Ook andere schepen van de geallieerde vloot werden tot zinken gebracht.  Meerdere schepen bleken niet meer op de plek te liggen waar ze waren gezonken.

Tekst gaat hieronder verder.

Foto: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Schilderij

De voorwerpen die zijn gevonden in de Javazee zullen, voor ze naar het Marinemuseum komen, eerst te zien zijn tijdens de 80ste herdenking van de Slag in de Javazee, komende zaterdag in Den Haag. In aanwezigheid van prinses Beatrix en nabestaanden wordt dan ook een speciaal gemaakt schilderij over de slag aangeboden aan het Marinemuseum. Het schilderij, gemaakt door Maarten Platje, laat een beslissend moment zien tijdens de slag.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]